115 ani de la naşterea lui Constantin Baraschi! Fiica sa este creatoare de lux în America

115 ani de la naşterea lui Constantin Baraschi! Fiica sa este creatoare de lux în America

Constantin Baraschi, de la a cărui naştere se împlinesc pe 17 noiembrie, 115 ani, a fost unul dintre cei mai mari sculptori români. Profesor şi membru al Academiei Române, artistul născut în Câmpulung Muscel este autorul unor lucrări renumite precum monumentul „Kilometrul zero” din Bucureşti sau „Aria Cariatidelor” din Parcul Herăstrău, însă cea mai mare realizare pe plan personal este fiica sa, Ioana.

La Câmpulung, în Grădina Publică, se află sculpturile sale „N. Bălcescu” și „Autoportret”. Tot în localitate mai sunt „Țăranca din Muscel” și grupurile statuare de la Cimitirul Flămânda și de la intrarea în stadion.

În orașul său natal se găsește Casa memorială Constantin Baraschi. Este construită în stilul artei țărănești în sec. XIX. Pe peretele casei se află o placă memorială care amintește că aici s-a născut și a creat sculptorul Constantin Baraschi (1902-1966).

După decesul părinţilor, Ioana a plecat în Statele Unite ale Americii, acolo unde trăieşte şi acum.

Ioana este creatoarea unor modele de lux pentru magazine celebre din Statele Unite ca Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus şi Bloomingdale’s.

Ioana se poate lauda de asemenea cu faptul că le îmbracă pe unele din cele mai frumoase şi celebre femei ale lumii – Heidi Klum, Catherine Zeta-Jones, Halle Berry, Iman şi Sierra Miller.

Ca sursă de inspiraţie pentru creaţiile sale, Ioana spune că lucrează numai cu elemente veritabile care îşi păstrează frumuseţea, indiferent de trecerea anilor. Ea spune ca, în primul rând, familia a influenţat-o foarte mult şi de aici şi educaţia transformată mai târziu în talent şi viziune. Fiica sculptorului Constantin Baraschi care a fost şi Rector al Institutului de Arte Plastice din Capitală a povestit că atunci când vii dintr-o familie cum am venit eu, totul îţi trece prin ochi şi dezvolţi o cultură vizuală foarte importantă”. 

About The Author

Related posts