11 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

2.600 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică, o infracțiune cu riscuri grave

Alte Știri

2.600 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică, o infracțiune cu riscuri grave.

  • Distribuție Oltenia prin departamentul specializat în identificarea cazurilor de suspiciune de consum fraudulos a încheiat anul 2018 cu un număr total de peste 20 000 de acțiuni de verificare a instalațiilor de distribuție a energiei electrice.
  • În urma controalelor au fost identificate aproape 2 600 de cazuri în care au existat suspiciuni de consum fraudulos de energie electrică.
  • Toate aceste acțiuni beneficiază și de sprijinul autorităților responsabile de cercetare penală abilitate.

Acțiuni care reprezintă un pericol în alimentarea cu energie electrică

Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate.

Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative.

De asemenea, aceste intervenții au impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Ele determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare.

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare

Articolul 228 din Codul Penal și Legea nr. 123/2012 “Legea energiei electrice”, precizează explicit că deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Totodată, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente.

Nefuncționarea corespunzătoare a contorului poate fi suspectată de intervenție neautorizată

Recomandăm tuturor consumatorilor să verifice periodic funcționarea grupului de măsurare a energiei electrice și să informeze de urgență operatorul de distribuție, prin canalele existente, telefon 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008, adresa Distribuție Oltenia SA, localitatea Târgu-Jiu, Strada Depozitelor, numărul 2, județul Gorj, cod poștal 210238; poșta electronică distributie@distributieoltenia.ro; cel mai apropiat Centru de Relații cu Clienții), în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia.

Anunță cazurile de consum fraudulos de energie electrică!

Este important de precizat că toți consumatorii se pot proteja de incidente și evenimente neplăcute sesizând cazurile de consum fraudulos de energie la 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008, zilnic în intervalul orar 08:00 – 16:00, pentru ca aceste situații, dăunătoare în primul rând consumatorilor corecți, să poată fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clienților, precum și identitatea acestora sunt confidențiale pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat.

Periodic, în colaborare cu autoritățile locale și instituțiile abilitate sunt organizate sesiuni de conștientizare asupra riscurilor la care se supun persoanele care sustrag energie electrică prin intervenții neautorizate în rețeaua electrică. Astfel, Distribuție Oltenia realizează controale periodice pe teren, însă consumatorul trebuie să verifice periodic propriul sistem.

Pentru mai multe informații despre gestionarea suspiciunilor de intervenții neautorizate în instalațiile operatorului de distribuție, puteți accesa website-ul www.distributieoltenia.ro.

Ultimele Știri

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș!

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș. A venit însoțit de Mihai Tudose, Gabriela Firea,...

Alte știri din aceeași categorie