7.4 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede

Alte Știri

Zonele umede sunt definite ca întinderile de bălți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a caror adancime la reflux nu depaseste șase metri. În fiecare an pe 2 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar. Obiectivul Convenției a fost acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice și care constituie importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă.

Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede prin acțiuni cu scop informativ și educativ care să aducă la cunoștința elevilor informații despre rolul și importanța acestor zone, despre cum pot contribui la protejarea lor. În colaborare cu Palatul Copiilor din Pitești, cercul de ecologie și silvicultură, au fost organizate mese rotunde, prezentări, ateliere de creație și o expoziție cu lucrările elevilor pornind de la tema de anul acesta ,,Zonele umede pentru viitorul nostru!” – Mijloace de existență durabile”. Au participat copii de la Liceul cu Program Sportiv „Viitorul”, Liceul Tehnologic „Dacia”, Şcoala Gimnazială “Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Ion Pillat”, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Pitești, Colegiul Național ”Zinca Golescu”, GPN “Căsuța Poveștilor”

Zonelor umede au rolul de a asigura un echilibru între controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, asigurarea climatului propice pentru cele mai productive ecosisteme din lume. Aceste zone oferă condiţii optime de dezvoltare şi reproducere a multor specii protejate sau pe cale de dispariţie.

În bazinul hidrografic Argeș – Vedea există două mari zone umede declarate situ-ri RAMSAR: balta Suhaia, judetul Teleorman – 19.594 ha și Parcul Natural Comana județul Giurgiu– 24.963 ha.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie