26 mai – ziua alegerilor pentru Parlamentul European dar și Referendum

26 mai – ziua alegerilor pentru Parlamentul European dar și Referendum

Cetățenii care au împlinit până pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt așteptați la vot pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta, pentru următorii 5 ani, în Parlamentul European, dar și pentru a răspunde întrebărilor puse în cadrul referendumului pentru justiție.

Pot vota toți alegătorii cu cetățenie română, cu domiciliul în țară sau în străinătate. Cetățenii unui alt stat UE care au reședința sau domiciliul în România pot vota la euroalegeri, dar nu și pentru referendumul pentru justiție.

Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Secțiile se deschid duminică, 26 mai, la ora 07:00 și se închid la ora 21:00. După ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja în incintă.

Cum arată buletinele de vot

Fiecare alegător care votează și la europarlamentare, și la referendum, va primi 3 buletine de vot. În secție va trebui să semnați în trei coloane borderoul de prezență.

În fiecare secție vor fi și 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numărul urnei în care trebuie să-l introducețiNu e nicio problemă dacă introduceți buletinele în urna greșită, votul nu se anulează.

Un buletin veti primi pentru alegerile europarlamentare. Ordinea partidelor și candidaților independenți pe buletinul de vot a fost stabilită de Biroul Electoral Central prin tragere la sorți.

În cazul referendumului veți primi două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare.

buletin vot referendum justitie - intrebarea 1
 

buletin vot referendum justitie - intrebarea 2

About The Author

Related posts