Breaking News

5 ateliere de Realitate Virtuală (VR) și Realitate Augmentată (AR)

Fundația Leul Albastru a organizat pe data de 21 octombrie 2021, în cadrul unui centru de tip familial din Pitești, județul Argeș, 5 ateliere de Realitate Virtuală (VR) și Realitate Augmentată (AR), pentru 8 copii defavorizați, beneficiari ai Asociației Sfinții Spiridon și Irina din Pitești, desfășurate în cadrul proiectului „World VR și AR – Țara tuturor posibilităților. Acum, copiii și bătrânii sărmani pot ajunge oriunde”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul propune ameliorarea simptomelor specifice depresiei tehnologice pentru un grup de 25 de copii din familii defavorizate, cu sau fără părinți, și a simptomelor de izolare socială pentru 25 de bătrâni, prin intermediul tehnologiilor VR și AR. Experiențele virtuale îi vor ajuta pe copiii care suferă de depresie tehnologică să utilizeze constructiv tehnologia și pe bătrânii singuri să se reconecteze la realitate. Se creează, astfel, premisele pentru creșterea calității vieții acestora și a reducerii stării lor de vulnerabilitate, amplificate de COVID-19.

Într-un cadru informal, cei 8 copii au experimentat, cu ajutorul ochelarilor VR, bucuria cunoașterii prin intermediul unor metode inovative. Astfel, ei au explorat teme inedite, precum: Civilizații antice și conflicte militare, Capitale și clădiri din întreaga lume, Corpul omenesc, Animale de apă, Festivaluri celebre din întreaga lume. De asemenea, copiii s-au delectat cu o serie de joculețe AR, care le-au captat întru totul atenția, oferindu-le acestora experiențe unice în realitatea augmentată. Astfel, ei au colorat o serie de desene cu animale acvatice, pe care le-au scanat ulterior cu telefonul, prin intermediul unei aplicații, acestea transformându-se în animații spectaculoase.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

„Pe perioada pandemiei, din cauza restricțiilor impuse, copiii, mai ales cei aflați în sistemul de protecție specială, au dezvoltat o serie de tulburării emoționale și comportamentale cauzate de dependența tehnologică (agresivitate, anxietate, depresie etc.), tehnologia devenind un refugiu pentru aceștia. În absența unei intervenții susținute care să amelioreze aceste simptome, șansele de redresare a acestora sunt drastic reduse. De aceea, acest proiect propune o perspectivă inedită de abordare a problemelor socio-emoționale ale copiilor prin intermediul tehnlogiilor virtuale”, a declarat Diana Neacșu, coordonatorul acestui proiect din partea Fundației Leul Albastru.

About The Author

Related posts