8.5 C
Campulung Muscel
joi, 18 aprilie, 2024

ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ, MULȚUMEȘTE DONATORILOR DE SÂNGE ARGEȘENI

Alte Știri

Începând cu anul 2004, în data de 14 iunie, țări din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, zi institută de Organizația Mondială a Sănătății în urma succesului înregistrat în anul 2000 cu prilejul derulării Zilei Mondiale a Sănătății, care a avut ca temă importanța și contribuția donării de sânge în salvarea vieților și s-a desfășurat sub sloganul  “Sângele salvează vieţi”.

Această zi a fost desemnată de OMS în semn de recunoaștere a activității imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut acum 140 de ani, pe 14 iunie, datorită lui Landsteiner, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Dincolo de creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei donării de sânge ca o necesitate majoră de a dispune de sânge și produse derivate sigure pentru transfuzii, obiectivul OMS este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a reaminti lumii de milioanele de oameni care își donează sângele în mod voluntar, fără vreo recompensă, de a-i onora, a-i aprecia și a le mulțumi că în mod benevol aduc o contribuție esențială sistemelor naționale de sănătate.

Sub sloganul „Donează sânge. Donează acum. Donează constant.”, tema Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din acest an pune accentul pe rolul fiecărei persoane în ajutorarea semenilor și importanţa constituirii de rezerve de sânge pentru situaţii de urgenţă.

Referindu-se la denotația acestei zile, Estera STĂMOIU, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a declarat: ”Ordinul Asistenților Medicali Argeș sprijină campania derulată cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge. Dacă privim retrospectiv, doar în ultimul deceniu, dezastrele au cauzat la nivel mondial mai mult de 1 milion de decese, peste 250 de milioane de persoane fiind afectate de urgențe în fiecare an. Cutremurele, uraganele, inundațiile și furtunile, generează nevoi considerabile de asistență medicală de urgență, în timp ce adesea sunt distruse și clădirile spitalelor, instalațiile vitale pentru sănătate. Pe lângă catastrofele naturale, dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere și conflictele armate, generează, de asemenea, cereri substanțiale de îngrijire a sănătății și necesitatea unui tratament de primă linie.

Transfuzia de sânge este o componentă esențială a asistenței medicale de urgență. Furnizarea adecvată de sânge în situații de urgență necesită bănci de sânge bine organizate și acest lucru poate fi asigurat doar prin implicarea întregii comunități și a unei populații donatoare de sânge angajată în donarea voluntară voluntară de sânge nu doar în momente dificle, de criză, ci în mod constant, pe tot parcursul anului.

Este din ce în ce mai multă nevoie de sânge în întreaga lume, transfuzia fiind o componentă vitală în asistenţa medicală, de aceea este esenţial să responsabilizăm populaţia pe tema donării de sânge. În fiecare secundă, cel puţin o persoană are nevoie de sânge pentru a putea supravieţui. La un moment dat, viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde de generozitatea semenilor noștri.

Ca asistenți medicali, ca profesioniști în linia întâi a asigurării îngrijirilor de sănătate, încurajăm cât mai mulţi oameni pentru a deveni donatori de sânge voluntari în mod consecvent, pentru a preveni eventualele crize în stocarea de sânge. Este nevoie de o donare regulată de sânge, acesta putând fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani. Sângele fiind perisabil, este nevoie de donări în fiecare zi pentru a dispune de sânge oricând şi oriunde este nevoie.

Ne îndreptăm mulțumirile și considerația către donatorii de sânge argeșeni, dar și din întreaga lume, acești remarcabili eroi anonimi ai vieții cotidiene, care prin gestul lor altruist și umanitar ajută la salvarea vieţilor sau îmbunătăţesc sănătatea altor oameni.

Acest dar generos, picătura de sânge, poate face diferența între sănătate și boală, între viață și moarte, poate schimba finalul oricărei povești și îl poate face unul fericit.”

 

Ultimele Știri

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente. Proprietarii de apartamente și de case sunt obligați, prin lege, să încheie...

Alte știri din aceeași categorie