8.6 C
Campulung Muscel
miercuri, 24 aprilie, 2024

Global Eco Center a pierdut un proces deschis la Judecătoria Câmpulung

Alte Știri

În luna octombrie, Global Eco Center, reprezentată de administratorul judiciar Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, a pierdut un proces deschis la Judecătoria Câmpulung prin care a contestat primirea unei amenzi de la Garda de Mediu. A pierdut, iar acum cere anularea unui alt proces-verbal de contravenţie. În cauză a fost introdus şi proprietarul halei cu deşeurile, Landmark Management.

Vasile Tofan este inculpat în două procese legate de proasta sau rău-intenţionata administrare a deşeurilor. Unul se află pe rolul Judecătoriei Câmpulung, iar alături de Tofan sunt şi firma, dar şi administratorul judiciar, altul a fost recent înaintat spre soluţionare Judecătoriei Curtea de Argeş.

2013, anul din care s-a declanşat jihadul!

Activitatea societăţii s-a desfăşurat fără incidente până la data de 02.10.2013, atunci când s-a produs incendiul în depozitul Global Eco Center. În urma acestuia, au ars în totalitate sau parţial cantităţi însemnate de deşeuri aflate în zona afectată. După acest nefericit incident, autorizaţia de mediu a fost suspendată, ca în luna aprilie 2014 să fie anulată, blocând astfel orice activitate, inclusiv cea de evacuare a deşeurilor din spaţiul societăţii din Iaşi, astfel timp de peste 6 luni nu s-au putut evacua deşeuri periculoase şi nepericuloase.

S-a emis apoi un plan de măsuri privind conduita de lucru şi evacuarea deşeurilor, însă de la acea dată sociatatea din Iaşi nu s-a putut ţine de acel plan, aşa după cum precizează reprezentanţii societăţii:

„Am avut parte de nenumărate şicanări privind accesul pe platformă pentru evacuarea deşeurilor, datorită ambiguităţii organelor locale de mediu şi nu numai, care prin acţiunile lor au lăsat să se înţeleagă că toată cantitatea de deşeuri de pe platforma fostei uzine ARO, ar aparţine SC Global Eco Center SRL, fără a se face distincţie de celelalte deşeuri foarte periculoase – cianuri, metale grele- deşeuri depozitate în condiţii precare în diverse puncte de pe platformă, deşeuri care au făcut parte din clauzele contractului de privatizare a ARO din  Câmpulung”.

Pentru că societatea este în insolvenţă, conducerea acesteia a adresat memorii către Ministerul Mediului în vederea acordării unei audienţe, acest demers rămânând fără rezultat. Societatea dorea prelungirea termenelor de evacuare a deşeurilor. Această solicitare a fost făcută de conducerea societăţii în mai multe rânduri, însă reprezentanţii Ministerului Mediului şi cei ai Agenţiei au refuzat această prelungire.

În luna octombrie a anului 2016, societatea a solicitat Agenţiei de Mediu Argeş să i se comunice în ce fel poate face evacuarea deşeurilor, însă nici de această dată nu a primit răspuns.

Conform conducerii societăţii, de la data de 1 octombrie 2016, salariaţii societăţii nu au mai avut acces pe platforma unde se află depozitul, iar aşa după cum au precizat: „reprezentanţii LANDMARK Management au pătruns în incinta depozitului prin spargerea lacătului şi ruperea sigiliilor, moment din care firma noastră nu a mai putut răspunde de gestionarea, securitatea şi integritatea deşeurilor”.

Conform conducerii societăţii Global Eco Center, de la acea dată s-au produs efecte destul de îngrijorătoare privind starea deşeurilor, degradarea ambalajelor, iar aceste lucruri au fost constatate de reprezentanţii Gărzii de Mediu în luna februarie a anului 2017.

„Insistenţele noastre repetate către Agenţia de Mediu Piteşti, chiar dacă nu au dat rezultat, se înscriu în încercarea noastră de a respecta prevederile legale, aşa cum au fost invocate în adresa APM Argeş, numărul 7331/04.12.2015. De asemenea, în toate adresele pe care societatea noastră le-a înaintat către agenţii economici care mai au încă deşeuri pe platformă, am menţionat că noi nu am abandonat deşeurile şi nici nu am comis fapte de natură penală, suntem deţinători de drept şi de fapt a acestor deşeuri şi ne asumăm toată responsabilitatea până la evacuarea finală a deşeurilor din acel spaţiu, nu recunoaştem, nu participăm şi nu raliem la nicio acţiune care excede spaţiul legal, fiind direct răspunzătoare persoanele fizice, juridice şi instituţiile statului care execută asemenea operaţiuni, care acceptă sau care dispun. Suntem îndreptăţiţi să credem că nu se doreşte eliminarea efectivă a deşeurilor decât atunci când s-ar produce o afectare majoră a factorilor de mediu, urmată de sancţionarea drastică a firmei noastre, sau prin intrarea în faliment. Aceste aspecte ar face ca deşeurile aparţinând societăţii noastre să fie evacuate utilizând banii Consiliului Local Câmpulung, aşa după cum prevede art. 21, alin. 3, din Legea 211/2011 modificată cu OUG 68/2016”, mai menţionează conducerea societăţii Global Eco Center din Iaşi.

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie