Cu ce partid votați la alegerile parlamentare, din 6 decembrie?

PSD
PNL
USR PLUS
PRO ROMANIA SOCIAL - LIBERALĂ
PMP

9 decembrie a fost desemnată Ziua Internațională Anticorupție!
9 decembrie a fost desemnată Ziua Internațională Anticorupție!

9 decembrie a fost desemnată Ziua Internațională Anticorupție!

Data de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 11 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție desfășoară, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.

Astfel, Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Primăria Municipiului București organizează, în data de 8 decembrie 2016, Gala Integrității 2016, la Hotel Rin Central, între orele 18.00-22.00. În cadrul Galei se va realiza premierea câștigătorilor din proiectele „Lideri pentru integritate” și „Etică și integritate instituțională în MAI”. De asemenea, vor avea loc mai multe momente artistice susținute de o formație de liceeni, o formație a polițiștilor din cadrul Poliției Capitalei, precum și de grupul artistic al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

La Gală vor participa reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, Instituției Prefectului Municipiului București, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Asociației Pro Democrația şi ai altor instituții și organizații neguvernamentale implicate în prevenirea și combaterea corupției.

Activitatea marchează și închiderea Proiectului „Lideri pentru integritate”, derulat de către Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Primăria Municipiului București și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București (PROEDUS). Proiectul a avut ca scop formarea tinerilor, liceeni şi studenţi, prin utilizarea metodelor non-formale de educaţie, pentru a deveni cetăţeni – model de integritate şi moralitate. În ultima etapă a proiectului, studenţii au avut misiunea de a desfășura o serie de activități anticorupție (informări, interviuri, sondaje, dezbateri, realizare de afișe, pliante, creații plastice etc.), în instituţiile de învăţământ din care provin sau în afara acestora, cu scopul de a informa și de a conștientiza publicul larg şi, în special tinerii, despre importanța adoptării unui comportament integru, onest, corect şi moral în societate. După monitorizarea și evaluarea activităţilor, în cadrul Galei Integrităţii 2016, vor fi premiate cele mai bune proiecte.

De asemenea, în cadrul Proiectului ,,Lideri pentru Integritate”, s-a desfășurat și prima ediție a concursului de desene și grafică cu tema „Anticorupție prin artă”, având ca obiectiv implicarea liceenilor în transmiterea unui mesaj anticorupție. Câștigătorii acestui concurs vor fi premiați cu ocazia Galei Anticorupție 2016, iar lucrările vor fi expuse în cadrul evenimentului.

În ceea ce privește Proiectul ,,Etică și integritate instituțională în MAI”, acesta este realizat de Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Institutul de Studii pentru Ordine Publică, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti și Fundația Hanns Seidel – România. Obiectivul general al proiectului este promovarea unui comportament etic şi integru în asigurarea aplicării legii prin însuşirea de către funcţionarii MAI aflaţi la început de carieră a cunoştinţelor şi abilităţilor necesare unui asemenea deziderat. În urma activității de evaluare și monitorizare a tinerilor funcționari MAI, participanții în proiect care au obținut rezultate deosebite vor premiați în cadrul Galei Anticorupție 2016.

În data de 9 decembrie 2016, în aceeași locație, respectiv Hotel Rin Central, între orele 9.30-13.30, va avea loc Simpozionul „Prevenirea corupției în perioada 2016 -2020 – Perspective instituționale” organizat de Direcția Generală Anticorupție în parteneriat cu Primăria Municipiului București. Simpozionul va reuni profesioniști din domeniul luptei împotriva corupției și vor fi dezbătute aspecte privind bunele practici şi activitățile ce urmează a fi dezvoltate în baza Strategiei Naționale Anticorupție 2016 – 2020. La eveniment vor participa reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Direcţiei Generale Anticorupţie, unităţilor de parchet cu atribuţii în combaterea faptelor de corupţie, Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Ministerului Justiţiei, Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, organizaţiilor neguvernamentale etc.

 

About The Author

Related posts