9 DECEMBRIE – Ziua Internaţională Anticorupție 

9 DECEMBRIE – Ziua Internaţională Anticorupție 

9 DECEMBRIE – Ziua Internaţională Anticorupție 

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să continuăm să menținem un mediu integru. O societate curată nu poate deveni  realitate fără asumarea principiilor etice, a transparentei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

Astfel, în data de 09.12.2019, Serviciul Județean Anticorupție Argeș a desfășurat o activitate de prevenire cu elevi și profesori din cadrul Colegiului Național ,,Alexandru Odobescu” Pitești, cărora le-au fost prezentate date privitoare la identitatea instituțională, atribuțiile și competențele Direcției Generale Anticorupție, infracțiunile de corupție prevăzute de Codul Penal, obligațiile legale și modurile de acțiune în situația în care sunt implicați în săvârșirea unor infracțiuni de corupție sau iau la cunoștință despre comiterea unor asemenea fapte penale, cât și modalitățile de sesizare a faptelor de corupție și importanța acestui demers civic din partea oricărui cetățean.

De asemenea, în derularea Campaniei naționale de informare și conștientizare anticorupție „TU POŢI FACE LUMINĂ!”, inițiată de Direcția Generală Anticorupție în scopul conștientizării personalului Ministerului Afacerilor Interne și a cetățenilor cu privire la cauzele și consecințele implicării în fapte de corupție, au fost distribuite materiale preventive elevilor și profesorilor prezenți la această activitate.

În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de  a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Call Center-ul Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0248.607.000 interior 20300 aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Argeș,  precum şi la adresa de e-mail arges.dga@mai.gov.ro.

About The Author

Related posts