2.6 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

A apărut petiţia împotriva Legii lui Dragnea! Iată lucrurile rele pentru care rişti amenzi până la 13.000 euro!

Alte Știri

Dacă spui pe Facebook lucruri rele despre politicieni rişti amenzi de până la 13.000 de euro. Legea a trecut de Senat şi urmează să fie trimisă în Camera Deputaţilor.

Societatea civilă este revoltată

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, pune la cale implementarea unei legi potrivit căreia oricine adresează comentarii defăimătoare pe reţeaua de socializare Facebook să fie pedepsit, informează ziarul Evenimentul Zilei. Mai mult, proiectul de lege prevede amenzi între 1.000 şi 30.000 de lei dacă ţinta defăimarii este o persoană fizică sau între 2.000 şi 60.000 de lei dacă discriminarea vizează un grup social. Cu alte cuvinte, şeful PSD-ului vrea să pună căluşul în gura presei. Şi pentru că pe reţeaua de socializare Facebook ştirile zboară ca vântul, acesta s-a gândit că nu ar strica să meşteşugească o lege care să-i sperie pe aceia care îndrăznesc să ridice cuvântul împotriva demnitarilor şi împotriva partidelor politice. Prin legea lui Dragnea toţi acei politicieni care urzesc tot felul de matrapazlâcuri şi fapte de corupţie se vor putea plânge de acum că au fost defăimaţi social. Prea miroase a auto-apărare legea asta, având în vedere problemele pe care şeful social-democraţilor le are cu justiţia. Proiectul legislativ inițiat de președintele interimar al PSD privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup a fost adoptată în această săptămână cu 52 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Potrivit legii lui Dragnea, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”. Propunerea vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.

Societatea civilă protestează

Societatea civilă s-a mobilizat, scandalizată fiind de acest proiect de lege abuziv, iar reprezentanţii Expert Forul au iniţiat chiar o petiţie pe internet prin care se încearcă blocarea implementării acestei legi aberante. De altfel, jurnaliștii și activiștii din ONG-uri sunt de-a dreptul indignaţi de această cenzură pe care vrea să o instaureze Drganea în România. Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează în zirul Evenimentul Zilei că legea limitează libertatea de exprimare. Potrivit mai multor juriști, pericolul este dat de faptul că, între grupurile sociale care ar trebui protejate prin această lege, se află și politicienii. Legea Dragnea definește grupul social ca fiind o „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică (…) apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi (…) sau infecţie HIV/SIDA”.

Cristoiu: „Legea este perversă”

Jurnalistul Ion Cristoiu a arătat că acest proiect va limita libertatea de opinie. „Se limitează libertatea de expresie. Când spun «partid de penali » sau de corupți voi fi încriminat. Ori, asta ține de un minim al libertății de expresie”, a spus Cristoiu pentru Evenimentul Zilei. El a arătat că va fi greu, însă, de contestat o lege care se luptă cu discriminarea. „Legea este perversă pentru că, sub pălăria discriminării, introduce un atac la libertatea de exprimare. Va fi greu să ne batem cu ea”, a arătat jurnalistul.

O lege anti-presă

„Evident, este o lege antipresă, dar te poate lua și dacă ai postat ceva pe Facebook”, a apreciat, la Europa FM, Sorin Ioniță, de la Expert Forum. El a explicat că legea îi va proteja pe politicienii și pe demnitarii acuzați de corupție, care vor încerca să „tempereze discuția publică”. Și deputatul independent, avocatul Daniel Fenechiu a susținut că e o propunere năs trușnică, care pe el, personal, îl surprinde. „Nu doar cuantumul mare al amenzilor – 30.000 de lei defăimarea unei persoane fizice, 60.000 a unui grup, ci, mai ales, implicarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în constatarea și sancționarea defăimării. Eu cred că stabilirea existenței elementelor constitutive ale „defăimării sociale” trebuie să fie atributul instanțelor și nicidecum al unor instituții desemnate pe criterii politice. Dacă proiectul va fi votat și în Camera Deputaților – grupul parlamentar PND se va opune -, atunci orice critică adusă unui ungur sau rom va fi prilej de amendă. Mi se pare aberant…”, a spus Fenechiu.

Această lege e o idee din „Ferma animalelor”

Libertatea reprezintă un drept fundamental pe care nu avem dreptul nici să-l reglementăm şi nici să-l negociem, afirmă deputatul PNL Daniel Gheorghe, într-un comunicat publicat de Paginadepolitică.ro, în care spune că a observat că Liviu Dragnea, preşedintele PSD, ignoră tocmai acest aspect.

„Am văzut cu stupoare cum în doar câteva zile, o lege aşa-zisă anti-defăimare a fost anunţată public, pusă pe ordinea de zi şi votată de Senat. O lege care pare desprinsă din nuvelele lui Orwell, ce seamănă mai mult cu o idee din „Ferma animalelor” decât cu legislaţia europeană”, a spus deputatul PNL. „În viitor, legea lui Dragnea ne va da voie să spunem anumite lucruri, și ne va amenda când vom spune ceea ce nu dă ”bine”. Pentru că – atenție! – legea domnului Dragnea nu sancționează minciuna, ci afirmațiile care deranjează. Și cu toții știm cât de supărător poate fi adevărul”, a adăugat Daniel Gheorghe.

Dragnea a fost cuprins de fiori democratici

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat la Digi24 proiectul de lege antidefăimare inițiat de Liviu Dragnea. „A fost cuprins de fiori democratici”, a spus jurnalistul, oferind două exemple prin care i-ar defăima pe Victor Ponta și pe Liviu Dragnea.

Eu îmi pun o întrebare, am văzut textul legii propus de domnul Dragnea. Dacă eu spun de pildă că domnul Ponta este un plagiator ordinar, îl defăimez nu? Unde ar putea intra în enumerarea aceea a domnului Dragnea, adică gen, grupuri, vârstă, religie, orientare sexuală și tradiții culturale? Am găsit. Deci domnul Ponta intră la tradiții culturale, păstrarea tradițiilor culturale cu plagiatul ordinar. E adevărat că nu știu dacă o să fiu pedepsit, pentru că n-am reușit să-l pun în inferioritate, deși spun asta de vreo trei ani. E în continuare premier, cu plagiatul ordinar cu tot. În schimb, dacă despre domnul Dragnea aș spune că face parte din grupul select al șefilor de partid care sunt și condamnați penal, atunci l-am defăimat. L-am defăimat pe domnul Dragnea și în ce categorie intru cu defăimarea? La apartenență politică. Acum aud că domnul Dragnea ar vrea să scoată apartenența politică, așa că nici aici n-o să mai fiu condamnat”, a subliniat Cristian Tudor Popescu. Alianţa Familiilor din România a criticat dur legea cu pricina, spunând că „lui Liviu Dragnea îi este dor de comunism”. „Vrea să ne ducă înapoi în timp la vremea când eram deprivati de libertatea cuvântului şi de gândirea liberă. Când dacă ziceam ori exprimam o opinie neconformistă statul comunist ne amenda agresiv ori ne ţinea în închisoare cu anii. Era o formă de protejare a statului şi a sistemului comunist de oameni. Oamenii şi gândirea liberă erau inamicii numărul unu al totalitarilor României trecute. Dacă nu suntem cu băgare de seamă, domnul Dragnea ne va duce din nou exact de unde am scăpat în decembrie 1989. Libertatea, sub toate aspectele ei, este o valoare fundamentală. Un drept natural. Singura legislaţie necesară libertaţii este cea desemnată să o protejeze, nu să o submineze. Proiectul domnului Dragnea o subminează. În mod grosolan”, scrie Alianţa Familiilor din România pe Cotidianul.ro. În cazul acestui proiect de lege Camera Deputatilor este for decizional.

Semnează şi tu petiţia împotriva legii lui Dragnea!

Pe site-ul Petiţie Online a fost iniţiată o petiţie intitulată NU legii anti-defaimare sociala prin care se solicită  Camerei Deputatilor respingerea proiectul legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (aşa-numita lege „anti-defăimare socială”), în forma actuală recent aprobată de Senat. „Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societatea civilă şi poate duce la încalcări grave ale dreptului la libera exprimare”, afirmă autorii petiţiei.

„Suntem împotriva acestei legi deoarece definiţiile privind „grupul social” şi „defaimare socială” sunt vagi, imprevizibile şi permit interpretări abuzive… În condiţiile ambiguităţilor privind definiţiile, este neclar dacă, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturătoare a unui jurnalist sau om obişnuit care scrie în spaţiul public despre un partid ca având mai mulţi corupţi decât alţii sau despre parlamentari ca votându-şi în grup pensii speciale. Cuantumul amenzilor este suficient de mare încât să ducă la autocenzurarea vocilor critice. Considerăm, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicaţii majore asupra libertăţii de exprimare să fie aprobată fără o dezbatere argumentată şi o consultare publică reală”, mai spun autorii petiţiei. Pentru a semna petiţia daţi clic pe următorul link: NU legii anti-defaimare sociala

Ultimele Știri

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?

Codul Rutier. Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani? Codul Rutier...

Alte știri din aceeași categorie