18 C
Campulung Muscel
luni, 3 octombrie, 2022

A dispărut simbolul controversat de pe biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung

Alte Știri

A dispărut simbolul controversat de pe biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung. Asta după ce a fost reabilitată într-un proiect pe fonduri europene. Un ochi pictat cu o acurataţe ce îl antropomorfizează, încadrat într-un triunghi pe un fond albastru, tronează la intrarea în biserică.

Revenind la subiectul exprimat în titlu, punctul de atracţie al bisericii din oraşul de la poalele Mateiașului îl reprezenta ochiul atoatevăzător (denumit asfel în tradiţia creştină). Mai mulți preoți ne-au oferit o explicaţie sintetică, dar mai mult decât edificatoare:

Este un simbol nu foarte întâlnit în iconografia ortodoxă. Datează din Vechiul Testament, exprimând ideea că Dumnezeu ne vede, ne judecă, iar noi primim apoi ceea ce ni se cuvine. În Noul Testament, avem parte de un Dumnezeu mai blând, care ne oferă şansa mântuirii şi a iertării păcatelor.

Prin urmare, întâlnim acest simbol la bisericile cu vechime, a căror pictură încă mai prelua motive din Vechiul Testament. Nu deţinem o statistică referitoare la numărul de biserici din ţara noastră care au la intrare ochiul atoatevăzător, însă am vrea să o avem.

Biserica susţine că, prin adopţie, ochiul lui Dumnezeu a fost preluat de mai multe organizaţii pseudocreştine. Întâlnim în istorie cazul zvasticii, cruce în religia hindusă, adoptată de regimul nazist, devenit astăzi un simbol interzis şi dezavuat. Dacă nu ştim să ne preţuim istoria, tradiţia creştină şi precreştină, riscăm să generăm un precedent periculos. Percepţia iniţială trebuie să primeze în faţa confiscărilor istorice, inerente, intervenite pe parcurs.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Știri

Se construiește o sală de sport ultramodernă

Un vis al primarului Ion Dumitru este ca școala din Albota să aibă una dintre cele mai moderne săli...

Alte știri din aceeași categorie