A fost relocat ursul care a făcut pagube la Rucăr

A fost relocat ursul care a făcut pagube la Rucăr

Săptămâna trecută, Ocolul Silvic Carpathia a capturat un urs agresiv și l-a relocat într-o zonă izolată, departe de așezările umane. Prioritatea Conservation Carpathia în gestionarea fondurilor cinegetice este evitarea conflictelor. În cazul în care toate măsurile de prevenție nu dau rezultate, în funcție de gravitatea situației se iau măsuri legale suplimentare.

Încă din această primăvară, locuitorii din zonele Valea lui Andreiaș, Valea lui Maldăr și Iaz, comuna Rucăr, județul Argeș, au fost deranjați în permanență de un urs care le-a atacat frecvent gospodăriile și care a omorât mai multe animale domestice. Ursul a fost atent monitorizat, iar echipa de intervenție CARPATHIA a luat diferite măsuri pentru a-l îndepărta, dar fără a avea succes pe termen lung.

În cadrul acțiunilor de gestionare a interacțiunilor dintre oameni și animalele sălbatice, Ocolul Silvic Carpathia, în calitate de gestionar al fondului cinegetic 22 Rucăr, a solicitat în luna aprilie Ministerului Mediului o derogare pentru capturarea și relocarea acestui urs. La finalul lunii iulie am obținut toate aprobările legale din partea autorităților de mediu și, la mai puțin de două săpămâni, ursul a fost capturat. Acțiunea s-a desfasurat în noaptea de 8/9 august, în prezența unui medic veterinar, fiind coordonată de personalul specializat din echipa de intervenție a Ocolului Silvic Carpathia. După capturare, ursul a fost sedat și relocat într-o zonă izolată, gestionată de aceeași structură, departe de așezările umane. În cazul în care această măsură nu va avea succes vor fi luate măsuri suplimentare.

„În calitate de gestionari ai faunei cinegetice din zona, am depus și vom depune în continuare toate eforturile necesare pentru a preîntâmpina și minimiza nivelul pagubelor produse de animalele sălbatice. Acționăm în toate punctele în care ni se semnalează prezența animalelor sălbatice în intravilan și luăm măsuri de îndepărtare a acestora. Pe lânga problematica urșilor, pentru a menține mistreții departe de grădini, am organizat diverse activități pentru îndepartarea lor de sate și, unde măsurile nu au avut succes, din sezonul trecut, până în prezent au fost extrași 23 de mistreți din livezile private, grădinile și pășunile din imediata vecinătate a localitatilor. Conservation Carpathia a acordat fermierilor în anii 2018 și 2019 mai mult de 60 de compensații, fonduri suplimentare, în plus față de plățile oficiale de compensare date de către Ministerul Mediului, iar proprietarii au convenit să îmbunătățească îngrădirea proprietăților lor, pentru a opri mistreții.

În zone atacate des am instalat garduri electrice (avem 6 în acest moment) și încercăm să obținem finanțare să avem mai multe la dispozitie pentru instalarea temporară în intravilan sau la stânele din zona de proiect CARPATHIA. Mai mult decât atât, am inițiat un program de creștere a câinilor de pază Ciobănesc Carpatin, o rasă eficientă de apărare a animalelor domestice împotriva carnivorelor și în următoarea lună vom dona ciobanilor primii câini. La anul vom introduce un concept complet nou de compensare privată în natură pentru daunele provocate de carnivore: un crescător local de animale, va avea grijă de 20 vaci și 100 de oi, în proprietatea FCC, animale care vor fi folosite pentru a înlocui imediat eventualele pagube.”, declară Adrian Aldea, biolog management faună și Bogdan Sulică șef echipă de intervenție rapidă FCC.

Care sunt pașii legali pentru anunțarea pagubelor

Daunele cauzate de animalele sălbatice trebuie anunțate în termen de 24 de ore la primăria de pe raza comunei, care se ocupă de convocarea Comisiei pentru evaluarea și compensarea pagubelor, formată din reprezentanți din primărie, Agenția pentru Protecția Mediului, Camera Agricolă, Garda Forestieră. Asistenți în proces sunt gestionarul fondului cinegetic și păgubitul. Comisia evaluează cazul și dosarul este trimis mai departe Gărzii Forestiere, care, după aprobare, trimite dosarul Ministerului Mediului pentru plata daunelor. Plata compensatorie de la Ministerul Mediului durează câteva luni și este efectuată prin transfer bancar (mai rapid) sau mandat poștal, timp în care singura autoritate care poate da informații despre dosar este Ministerul Mediului.

Despre Conservation Carpathia

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început în 2009 prioritar cu protejarea de păduri în estul munților Făgăraș. A continuat, începând cu 2012, cu refacerea zonelor tăiate ras și cu administrarea de fonduri cinegetice. FCC a înființat propria asociație de vânătoare și de la sfârșitul anului 2011, CARPATHIA gestionează fondul cinegetic nr. 21 “Izvoarele Dâmboviței”, unde a luat măsuri intensive anti-braconaj și a montat sisteme moderne de monitorizare. Din decembrie 2017, o a doua concesiune, nr. 22 Rucăr, a intrat în gestionarea Ocolului Silvic CARPATHIA. Aici, pentru că fondul cinegetic este în apropierea localităților Rucăr și Sătic, s-a pus un accent deosebit pe măsuri de diminuare a conflictelor om-faună.

În ultimii ani fundația a început, de asemenea, să se implice activ și în promovarea zonei, în organizarea de evenimente locale și de programe educaţionale pentru elevi, toate pentru sublinia unicitatea valorii naturale a munţilor Făgăraş.

Proiectul Conservation Carpathia este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

 

About The Author

Related posts