A mai pierit o stea ce iubea zona Muscel!

A mai pierit o stea ce iubea zona Muscel!

A mai pierit o stea ce iubea zona Muscel! Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Era o prezență aproape permanentă la zilele comunelor din Stoenești, Lerești, Câmpulung. La Festivalul Covrigilor cu Ou de la Lerești nu a putut ajunge la invitația primarului Marian Toader deoacere a fost nevoit să se interneze de urgență în spital. La cât de mult iubea Muscelul, tot atât de iubit era și de publicul de aici!

Taragotistul avea 80 de ani. În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, cunoscut atunci sub numele de „Ansamblul Maramureşului”, fiind membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA”. În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului – Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. În 1962, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul” a Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord) , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

About The Author

Related posts