Acţiune a poliţiştilor vizând utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto!

Acţiune a poliţiştilor vizând utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto!

Acţiune a poliţiştilor vizând utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto!

Primele sancțiuni după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale privind utilizarea telefonului mobil au scopul de a conștientiza asupra pericolului rezultat prin scăderea atenției asupra conucerii vehiculului.

Totodată, autovehiculele pentru transportul de persoanelor sau mărfurilor vor fi oprite pentru control, în această săptămână, de poliţiştii rutieri, în cadrul activităților periodice TRUCK&BUS.

Pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului, începând cu 12 octombrie a.c., sancțiunile au devenit mai dure.

Astfel, pentru nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), fără măsuri complementare, respectiv cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare pentru conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care încalcă această prevedere.

Totodată, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

În zilele de 12 și 13 octombrie a.c., polițiștii rutieri argeșeni au aplicat 17 contravenții privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, valoarea acestora fiind de 6960 de lei.

Tot din categoria activităților de reducere a riscului rutier, pe drumurile din județul Argeș se va desfășura, pe parcursul săptămânii 14 – 20 octombrie a.c., o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Acțiunea se desfășoară conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În cele 7 zile, controalele polițiștilor au în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele vizează și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

About The Author

Related posts