Administratorii de bloc din Câmpulung, pe lângă noua lege!

Administratorii de bloc din Câmpulung, pe lângă noua lege!

Administratorii de bloc din Câmpulung, pe lângă noua lege! Spunem asta pentru că la sfârșitul lunii august la primăria Câmpulung a avut loc o întâlnire în care s-a prezentat și dezbătut noua lege nr.196 din 2018 cu privire la activitatea viitoare a asociațiilor de proprietari locatari pentru locuinte din municipiul Câmpulung.

Prezentarea noii legi a fost făcută de conducerea centrală Liga Asociațiilor de Proprietari din România prin vocea liderului Mihai Mereuță, în prezența autorităților locale, reprezentanților societății Edilu.

Chiar dacă s-a dorit o prezență de 100% din partea președinților, vicepreședinților, administratorilor și cenzorilor pentru a fi informați corespunzător și a cunoaște modelul de lucru în viitor, la întâlnire din cele 49 de asociații de proprietari câte sunt în Câmpulung au venit foarte puțini. Sala primăriei unde a avut oc adunarea a fost aproape goală.

La întâlnire s-a discutat faptul că asociaţiile de proprietari vor putea de luna viitoare să pună ipotecă pe apartamentele celor care au restanţe la întreţinere de mai mult de 3 luni – potrivit unei legi publicate deja în Monitorul Oficial. Ca să îşi poată recupera cotele restante la cheltuielile comune asociaţiile vor avea şi drept de privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale restanţierilor.

Multe dintre reclamaţiile depuse la asociaţiile de proprietari se referă la reamenajarea apartamentului, însoţită de spargerea necontrolată a pereţilor, însă preşedinţii şi administratorii nu dispun în prezent de o legislaţie clară pentru a face verificări în imobile. Lucrurile se vor schimba luna viitoare când intră în vigoare noua lege privind asociaţiile de proprietari publicată recent în „Monitorul Oficial”.

Proprietarul va fi obligat să permită accesul în locuinţă pentru inspecţie, reparaţie sau înlocuirea unui element din proprietatea comună. Asociaţia îl va înştiinţa cu un preaviz motivat de cinci zile, iar în cazuri de urgenţă termenul este de 24 de ore. Fiecare refuz al accesului administratorului sau al unei persoane calificate în lucrări de construcţii riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

Mai mult, vor răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudicile aduse vecinilor. Potrivit noilor prevederi, dacă apare însă o pagubă în urma efectuării lucrărilor în apartament, proprietarul va fi despăgubit de asociaţie prin fondul de reparaţii. Cea mai importantă schimbare îi vizează însă pe cei care nu îşi plătesc întreţinerea la timp.

Restanţele mai vechi de trei luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut vor fi înscrise în cartea funciară a apartamentului, iar asociaţia va putea pune o ipotecă pe imobil. Proprietarul va avea dreptul de a vinde locuinţa doar după achitarea integrală a datoriilor. Noile prevederi ale legii asociaţiilor de proprietari intră în vigoare la sfârşitul acestei luni.

About The Author

Related posts