10.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Aleşii locali pot intra din nou în adunările generale

Alte Știri

Deputatul Simona Bucura Oprescu face cunoscut faptul că forumul decizional şi anume Camera Deputaţilor a adoptat recent o lege care vine în sprijinul aleşilor locali şi judeţeni – consilieri locali, consilieri judeţeni, viceprimari, primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Este vorba despre un act normativ care clarifică reprezentarea aleşilor în adunările generale ale companiilor locale de utilităţi. Acest demers elimină prevederi aberante din legislaţia anterioară care au generat multă confuzie în cadrul administraţiilor locale şi judeţene, dar şi probleme pentru persoane cu funcţii de răspundere. Astfel, în vreme ce o lege le cerea aleşilor să facă parte din astfel de adunări generale, legislaţia ANI le interzicea, ceea ce a dus la numeroase procese privind aşa-zise conflicte de interese. Nimeni nu poate reprezenta însă mai bine o comunitate decât cei care sunt aleşi de aceasta. Mai mult, funcţiile de membri ai adunărilor generale ale companiilor locale de utilităţi, dar şi ale asociaţiilor intercomunitare de dezvoltare, nu erau şi nu sunt remunerate. Şi atunci, unde este conflictul de interese? În Argeş sunt constituite numeroase asociaţii al căror scop este dezvoltarea reţelelor de utilităţi, gestionarea problemelor legate de mediu, dezvoltarea turistică. Cine să reprezinte comunităţile în astfel de structuri, dacă nu chiar primarii care, de cele mai multe ori, au şi iniţiat proiectele de dezvoltare şi modernizare la nivel local?

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor se introduc următoarele alineate la articolul 13:

“Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ – teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie, orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă”.

 “Consiliul de administraţie exercită conducerea executivă a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară şi este format din cel puţin 5 membri aleşi din cadrul membrilor adunării generale a asociaţiilor”.

Noile prevederi sunt menite să ajute comunităţile locale să se dezvolte, eliminând confuziile şi blocajele de până acum. ,,Este un demers firesc, care permite aleşilor locali şi judeţeni să se concentreze pe problemele reale ale comunităţilor, fără a mai exista riscul de fi târâţi, în mod aberant, în procese legate de o incompatibilitate care, de fapt, nu există”, a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie