3.3 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Aproape 19.000 de cazuri de cancer înregistrate în Argeş!

Alte Știri

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arges marchează în februarie 2018 – ”Luna Națională de prevenire a cancerului”.

Scopul campaniei Luna Națională de prevenire a cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.

Impactul cancerului în sănătatea publică

Cancerul este una din cauzele majore de morbiditate și mortalitate pe plan mondial, cu aproximativ 14 milioane cazuri noi în anul 2012.

Se preconizează ca numărul cazurilor noi să crească cu aproape 70% în următoarele 2 decenii.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial, și a fost responsabil de 8,8 milioane decese în 2015. Global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788.000 decese), colorectal (774.000 decese), gastric (754.000 decese),  mamar (571.000 decese).

Aproximativ 70% din decesele prin cancer apar în țările slab și mediu dezvoltate.

În jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de 5 tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe și legume, absența activității fizice, consum de tutun și consum de alcool.

Factori de risc pentru cancere

Consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică sunt factori de risc majori pentru cancer  și alte boli netransmisibile, oriunde în lume.

Virusurile hepatitice B și C și unele tipuri de HPV cresc riscul de cancer hepatic, respectiv cancer cervical. Infecția cu HIV crește substanțial riscul de cancere, de exemplu cancerul cervical.

Reducerea poverii bolii

În prezent pot fi prevenite 30–50% din cancere. Aceasta se poate realiza prin evitarea factorilor de risc și implementarea strategiilor de prevenire bazate pe dovezi. Povara prin cancer poate fi redusă și prin depistarea precoce a cancerului și managementul pacienților cu cancer.

Multe cancere au o șansă mare de vindecare dacă sunt diagnosticate din timp și sunt tratate adecvat.Modificarea si evitarea factorilor de risc

Modificarea si evitarea factorilor cheie de risc poate reduce semnificativ povara prin cancer.

Acești factori de risc includ:

*Consum de tutun,

* Greutate corporală crescută sau obezitate,

* Alimentație nesănătoasă cu aport scăzut de fructe și vegetale,

* Inactivitate fizică,

* Consum de alcool,

* Infecție HPV cu transmitere sexuală,

* Infecții hepatitice sau alte infecții carcinogenice,

* Radiații ionizante și ultraviolete,

* Poluare urbană a aerului.

Respectarea strategiilor preventive

Pentru a preveni cancerul, oamenii pot:

* să folosească metodele de evitare a factorilor de risc menționați;

* să se vaccineze împotriva HPV și HBV;

* să controleze riscurile ocupaționale;

* să reducă expunerea la radiațiile ultraviolete;

* să reducă expunerea la radiațiile ionizante (ocupațional sau imagistica în scop diagnostic).

Vaccinarea împotriva HPV și HBV poate preveni 1 milion cazuri de cancer, în fiecare an.

Screeningul

Screeningul urmărește să identifice persoanele aparent sănătoase, cu anormalități sugestive  pentru un anume tip de cancer sau pre-cancer,urmat de diagnostic și tratament prompt.

În general, un program de screening este o intervenție de sănătate publică mult mai complexă decât diagnosticul precoce.

La nivel national, inclusiv în judetul Arges, Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi finanţează Programul de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, la femeile din grupa de vârstă 25-64 ani. Din anul 2012 până în prezent în judeţul Argeş au fost testate prin metoda citologică Babeş-Papanicolau 9748 de femei din grupa ţintă, din care rezultate pozitive au fost 459, aceste persoane fiind îndrumate spre alte investigaţii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului.

În anul 2012 România se situa în Europa, după cum urmează:

  • la bărbaţi:

locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar; locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic.

  • la femei:

locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

  • la ambele sexe:

locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale si faringian; locul 5 la incidenţa cancerului laringian şi locul 6 la incidenţa cancerului hepatic.

În judeţul Argeş numărul total de cazuri de cancer în 2017 a fost de 18.072, în creştere faţă de anul 2016 cu 616 cazuri.

După localizarea tumorală primele locuri sunt ocupate de cancerul de colon, cancerul de sân, plămâni, col şi corp uterin, prostată, leucemii.

De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se aminteşte decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să solicite guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.

Scopul Campaniei este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer”. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.

În România, Campania “Luna Națională de Prevenire a Cancerului” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Împreună pentru un viitor mai bun.

Să facem mai mult. Să ne pese mai mult.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie