11.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ar scăpa Tudor Pendiuc de arest, dacă şi-ar da demisia de la Primăria Piteşti?

Alte Știri

Tudor Pendiuc mai rămâne alte 30 de zile în arest, după ce Tribunalul Bucureşti a analizat contestaţia la măsura preventivă dispusă împotriva fostului edil-şef. Magistraţii tribunalului bucureştean au dispus menţinerea stării de arest preventiv, considerând că măsura se impune în raport cu faptele care-i sunt imputate. Vă reamintim că, având grave probleme de sănătate, de peste o lună Tudor Pendiuc este internat sub pază la spitalul Fundeni. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi oamenii de afaceri Gheorghe Văsâi, Valentin Vişoiu şi Constantin Scarlat, toţi trei aflaţi în arest la domiciliu, precum şi alte persoane suspectate de fapte de corupţie. Primarul Tudor Pendiuc a fost sfătuit să-şi dea demisia din fruntea Primăriei Piteşti, atât de apropiaţi cât şi de avocatul său. Aceştia au încercat să-l convingă pe edil că dacă îşi va da demisia din conducerea Primăriei Piteşti astfel poate avea şanse să fie eliberat din arest. I-au dat exemplu şi pe Radu Mazăre, fostul primar de la Constanţa şi fostul său coleg de cameră care după ce a demisionat de la primărie a fost eliberat. Primarul Tudor Pendiuc a refuzat însă această propunere şi nu vrea să plece din conducerea Primăriei Piteşti pe care a condus-o mai bine de 24 de ani. Starea de sănătate a primarului nu este una bună şi acesta se pare că a slăbit peste 20 de kilograme în arest.

Ce spune legea?

Conform Legii 2015, mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv (după ce se judecă şi recursul). Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului. Ordinul de suspendare se comunică de îndată primarului. Suspendarea durează până la încetarea situaţiei de arest preventiv. Dacă primarul suspendat din funcţie a fost găsit nevinovat, acesta are dreptul, în condiţiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat. „În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie. În situaţia prevăzută, consiliul local poate delega, prin hotărâre, din rândul membrilor săi, un consilier local care va îndeplini temporar atribuţiile viceprimarului. În situaţia în care sunt suspendaţi din funcţie, în acelaşi timp, atât primarul, cât şi viceprimarul, consiliul local deleagă un consilier local care va îndeplini atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale viceprimarului, până la încetarea suspendării”.

Cum poate înceta mandatul?

Acelaşi act normativ are prevederi clare şi privind încetarea mandatului unui primar. Astfel, mandatul acestuia este de 4 ani şi se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav. Mandatul primarului încetează de drept în următoarele situaţii: dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei din cauza unei boli grave, certificate, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic; dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv; ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, dar şi în cazul condamnării definitive şi irevocabile la închisoare cu executare.

Ultimele Știri

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș!

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș. A venit însoțit de Mihai Tudose, Gabriela Firea,...

Alte știri din aceeași categorie