5.7 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Aspretele a făcut cunoscută Rezervaţia Vâlsan la nivel european!

Alte Știri

Aspretele a făcut cunoscută Rezervaţia Vâlsan la nivel european!

Rezervaţia Mixtă Vâlsan cuprinde bazinul hidrografic al râului Vâlsan amonte de localitatea Brădet. Punctul Bariera, la care se adaugă albia minoră a râului Vâlsan până la confluenţa cu râul Argeş.

Limita Rezervaţiei Vâlsan începe în partea de nord – est a localităţii Brădet în punctul „Bariera”. Traversează drumul D9, şi urmează Vf. Colţul Roibului, apoi linia bornelor silvice 92, 88 din U.P. IV (Cheile Vâlsanului) până pe Culmea Secături.

Râul Vâlsan cu afluenţii săi drenează un bazin hidrografic cu o suprafaţă de 358 km2. După lungime (84,6 km) râul Vâlsan, ocupă locul al X-lea în sistemul Argeşului. Și se situează pe locul al XII-lea în ceea ce priveşte suprafaţa bazinului.

Aspretele a făcut cunoscută Rezervaţia Vâlsan la nivel european!

În râul Vâlsan este prezent peştele Romanichthys valsanicola (aspretele), gen şi specie aparte. Valea Vâlsanului este singurul loc din lume unde supravieţuieşte acest peşte. Ce reprezintă un relict terţiar şi totodată unicat mondial.

De asemenea, este singurul peşte a cărui denumire internaţională este cea în limba Română, asprete

De asemenea, este singurul peşte a cărui denumire internaţională este cea în limba Română, asprete. În acest moment, este singura specie de peşte ce poate fi considerată simbol naţional, după cum îi spune şi numele – Romanichthys valsanicola.

Având o vechime de peste 65 de milioane de ani, în momentul de faţă există pericolul dispariţiei sale din ultimul său refugiu, râul Vâlsan.

Specia a ajuns în grav pericol de dispariţie nu datorită pescuitului, ci din pricina amenajărilor hidroenergetice care au modificat ireversibil habitatul speciei. În prezent efectivele speciei sunt extrem de mici, probabil câteva zeci de exemplare.

Conform unor studii recente, în bazinul Argeşului este prezentă încă o specie endemică (care nu mai trăieşte nicăieri altundeva) de peşti Cottus transilvaniae.

Alături de acestea, în regiune sunt prezente şi alte specii rare şi protejate, precum şi zone şi peisaje naturale deosebite.

Fundaţia Eco-Montan 2000 şi Asociaţia Partener pentru Tine (APT) au organizat în data de 23 octombrie 2015 la Ocolul Silvic Muşăteşti conferinţa de presă cu tema ,,Rezultate intermediare în monitorizarea biodiversităţii din Rezervaţia Valea Vâlsanului.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai instituţiilor judeţene (Consiliul Judeţean, Agenţia de Protecţie a Mediului, Direcţia Silvică). Reprezentanţi ai primăriilor din zona Rezervaţiei Valea Vâlsanului precum şi reprezentanţi ai mediului asociativ şi ai mass-mediei.

Discuţiile ce au avut loc au vizat două componente: prezentarea campaniei de informare derulată în 6 comunităţi de pe Valea Vâlsanului. Și rezultatele intermediare ale procesului de monitorizare a biodiversităţii din Rezervaţia Valea Vâlsanului.

„Am constat în cadrul campaniei disponibilitatea generaţiei tinere de a-şi asuma un comportament proactiv. Atitudine pozitivă pentru activităţi de protejare a mediului înconjurător.

Am constatat, de asemenea, că existe rezultate pozitive în ceea ce priveşte gradul de poluare al Rezervaţiei spre deosebire de alţi ani. Consecinţă, poate, şi a modului integrat de colectare a deşeurilor din judeţul nostru.

În schimb, se poate remarca nevoia şi urgenţa realizării unor proiecte şi investiţii

În schimb, se poate remarca nevoia şi urgenţa realizării unor proiecte şi investiţii care ar contribui în mod esenţial atât la valorificarea Rezervaţiei Valea Vâlsanului din punct de vedere turistic. Cât şi la acordarea unor „compensaţii morale” comunităţii locale.

Este vorba de necesitatea reparării drumului judeţean DJ 703l (în zona Muşăteşti- Brăduleţ). Și a căilor de acces. Activităţi hidrologice şi, nu în ultimul rând, proiecte de dezvoltare a infrastructurii de colectare a deşeurilor în zonele de campare şi picnic” – a declarat Sorina Bunescu- reprezentant Asociaţia Partener pentru Tine.

,,În cadrul proiectului, s-a realizat inventarierea speciilor din Rezervaţie. Au fost întocmite studii ştiinţifice comparative cu situaţia existentă de acum 10-15 ani.

Aspretele a fost redescoperit şi, prin intermediul Planului de Măsuri. Vor fi trasate măsurile de conservare şi protejare a habitatului specific acestei specii, unice la nivel mondial.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi document strategic vom aborda şi strategia de vizitare a Rezervaţiei ce va armoniza interesele comunităţilor. Și a turiştilor cu măsurile de conservare a biodiversităţii în spiritul dezvoltării durabile” – a declarat Mircea Bezdedeanu, membru al Fundaţiei Eco-Montan 2000.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie