0.8 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Biblioteca municipală Câmpulung își omagiază patronul spiritual!

Alte Știri

Biblioteca municipală Câmpulung își omagiază patronul spiritual! Luni, 18 martie, de la ora 10.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” vor avea loc o serie de manifestări menite să marcheze 124 de ani de la nașterea poetului și matematicianului al cărui nume îl poartă instituția.

Evenimentul se va desfășura în colaborare cu Liceul „Dan Barbilian”.

Începutul bibliotecii în oraşul Câmpulung a existat în cadrul Mănăstirii Negru Vodă dotată cu un fond important de carte încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Din cercetările efectuate, reiese că prima bibliotecă particulară cunoscută pe care ar fi avut-o un câmpulungean a fost cea a lui Nicolae Nicolescu, un negustor care datorită relaţiilor profesionale cu exteriorul a avut posibilitatea procurării cărţilor din afara ţării. Cantitativ, biblioteca lui Nicolae Nicolescu a cuprins peste 1000 de volume. Această situaţie faptică reflectă preocupările intelectuale româneşti şi în special aici la Câmpulung.

Pictorul revoluţionar Ion D. Negulici, care a elaborat în 1848 cunoscutul catalog al unei biblioteci enciclopedice, a deţinut o bibliotecă personală diversificată.

Poetul Alessandru Iorgulescu avea o cuprinzătoare bibliotecă particulară, datorită preocupărilor beletristice pe care le avea.

Istoricul, poetul şi luptătorul revoluţionar C.D. Aricescu, cel care a scris prima monografie a oraşului Câmpulung, a avut o importantă bibliotecă, reclamată de preocupările sale ca om de cultură.

Fraţii Rucăreanu au fost cei care au colaborat la înfiinţarea primului teatru la Câmpulung în 1846, iar aici s-a amenajat prima scenă permanentă din prima capitală a Ţării Româneşti, aceştia deţinând o bibliotecă cu cărţi valoroase.

În contextul celor arătate până acum, datele pe care le prezentăm asupra istoriei cărţii şi a bibliotecilor din Câmpulung, până la jumătatea secolului al XIX-lea sunt parţiale datorită penuriei izvoarelor.

Prima bibliotecă publică a fost înfiinţată in anul 1955. Începând din anul 1997 a existat preocuparea pentru colecţionarea şi conservarea colecţiilor de cărţi şi publicaţii periodice, în funcţie de solicitările utilizatorilor, precum şi de structura socio-profesională a populaţiei pe care biblioteca o deserveşte.

Din data de 10 decembrie 2001 poetul şi matematicianul câmpulungean ION BARBU a devenit patronul spiritual al Bibliotecii Municipale.

Biblioteca a început procesul de informatizare prin introducerea sistemului integrat de bibliotecă Tinlib încă din anul 2003, iar din anul 2014 a fost achiziţionat sistemul integrat de bibliotecă TinRead. Acest ultim sistem integrat de bibliotecă are drept scop facilitarea accesului la baza de date a Bibliotecii Municipale Câmpulung-Muscel creată cu ajutorul sistemului Tinlib, dar şi posibilitatea accesării on-line a bazelor de date ale altor biblioteci din ţară şi din străinătate în relaţie cu instituţia noastră. Acest sistem automatizat de bibliotecă oferă oricărui utilizator care are acces la internet, posibilitatea de a accesa baza de date a instituţiei noastre şi a celorlalte biblioteci partenere, pentru a regăsi informaţia dorită referitor la publicaţiile solicitate prin intermediul unor variate criterii de căutare.

Dotarea cu aceste echipamente de informatizare a bibliotecii are drept beneficiu o economie de timp in ceea ce priveşte evidenţa publicaţiilor, regăsirea informaţiilor pe o anumită temă în vederea alcătuirii bibliografiilor etc.

Din anul 2011 utilizatorii bibliotecii pot avea acces la o diversitate de informaţii prin intermediul celor 10 calculatoare cu acces la internet destinate publicului – utilizator, în cadrul programului „Biblionet”.

Faptul că biblioteca este frecventată de un număr tot mai mare de locuitori ai oraşului majoritatea cititori fideli, reprezintă o dovadă a faptului că munca noastră nu trece neobservată, ba dimpotrivă, se bucură de aprecierea comunităţii pe care o deservim.

Un rol deosebit îi revine bibliotecarului care trebuie să răspundă tuturor solicitărilor de informare şi lectură ale utilizatorilor, unii mai determinaţi, care ştiu ce vor, alţii mai timizi. Pentru a le îndepărta sentimentele de nesiguranţă şi indecizie în a alege o carte, bibliotecarul îi îndrumă recomandându-le lectură pe gustul şi folosul lor.

Marele bibliotecar şi cărturar, academicianul Dan Simonescu, născut în Câmpulung – Muscel, spunea despre bibliotecă: „Ce poate fi mai frumos decât să ştii că o parte din sufletul şi munca ta dau roade peste ani, cărămizi fiind la zidul formării atâtor generaţii care-şi vor aminti cu emoţie de biblioteca ce le-a oferit cărţi în vederea împlinirii”.

Ultimele Știri

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei. Noua...

Alte știri din aceeași categorie