14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

VIDEO: Bilanţul activităţii IJJ Argeş din luna iulie!

Alte Știri

Activităţile şi măsurile întreprinse de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş în luna iulie au vizat în principal planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea misiunilor de ordine publică executate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.

S-a  urmărit realizarea unui parteneriat real cu administraţia publică locală, cu instituţiile şi organismele neguvernamentale şi s-a intensificat schimbul reciproc de date şi informaţii cu celelalte structuri abilitate ale statului, pentru cunoaşterea situaţiei operative şi organizarea dispozitivelor şi acţiunilor în funcţie de evoluţia fenomenului infracţional şi contravenţional, prevenirea şi combaterea cu fermitate a faptelor de natură să lezeze ordinea şi siguranţa publică.

Ordinea şi siguranţa publică

În luna iulie a anului 2017, obiectivul principal care a stat în atenţia inspectoratului pe linia executării misiunilor de ordine publică a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a efectivelor structurilor specializate.

Structurile de ordine publică ale inspectoratului au executat 882 de misiuni,  în care au fost angrenaţi 2.066 de jandarmi.

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice

Acţiunile de protest, manifestaţiile cultural-artistice, religioase, precum şi alte asemenea activităţi ce s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aglomerări de persoane, de diferite grade de risc, precum şi situaţiile complexe apărute, au fost gestionate cu eficienţă şi profesionalism, nefiind necesară intervenţia în forţă.

În perioada de referinţă, inspectoratul a asigurat ordinea publică la un nr. de 75  de misiuni,  fiind folosit un nr. de 421 de jandarmi.

Ţinând cont de dinamica situaţiei operative şi resursele la dispoziţie, au fost necesare şi s-au solicitat şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.

Distribuţia misiunilor executate în luna iulie se prezintă astfel:

  • 75 de misiuni de asigurare a ordinii publice cu 421 de jandarmi;
  • am asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării examenului de bacalaureat – 4 centre de examen în 5 zile cu 56 de jandarmi în total;
  • am asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării examenului de titularizare în învăţământul preuniversitar, concurs organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş;
  • S-au asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării Examenului pentru ocuparea posturilor vacante de Director si Director Adj. Inv. , concurs organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

Peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au asigurat măsurile de ordine publică la manifestările sportive ce s-au desfăşurat la Baza Sportivă Nautică Budeasa, unde au avut loc CAMPIONATELE MONDIALE DE JUNIORI ŞI TINERET U23 Kaiac Canoe.

Misiunile jandarmilor au avut în vedere, în principal, prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială; depistarea, identificarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit acest gen de fapte.

Pe timpul desfăşurării competiţiei, la ora 16.10, jandarmii au observat o persoană de sex bărbătesc care dirija în aer un aparat de zbor tip dronă, de culoare albă ce se deplasa pe deasupra concurenţilor dar şi a publicului, controlat de către acesta cu o telecomandă.

Jandarmii au solicitat persoanei în cauză să aducă la sol drona pentru a putea proceda la identificarea acesteia precum şi a persoanei în cauză.

Neavând nici un document asupra sa în legătură cu aparatul de zbor tip dronă, nu s-a putut constata legalitatea folosirii acesteia şi nici caracteristicile ei. Fiind întrebat în legătură cu utilizarea dronei, persoana în cauză a declarat că doreşte să o folosească în scop personal pentru captarea unor imagini de la competiţia aflată în curs de desfăşurare.

În acest context, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş a informat AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ.

Participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice

Aceasta s-a concretizat prin asigurarea cadrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor în sistem integrat vizând în principal asigurarea şi pregătirea efectivelor solicitate, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, staţiuni montane şi pe traseele turistice, săptămânal analizandu-se în comun situaţia operativă, eficienţa misiunilor executate, stabilindu-se măsuri de îmbunătăţire a activităţii. În luna iulie au fost asigurate efectivele solicitate, în limita disponibilului.

Astfel, au fost executate în total 765 misiuni, din care:

  • 168 în patrule mixte;
  • 597 în patrule de jandarmerie.

Totodată au fost executate 42 de acţiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, precum şi în domeniul silvic, cinegetic şi piscicol.

În perioada supusă analizei peste 20 de patrule compuse din conductori câini serviciu şi câinii de serviciu au acţionat atât în misiunile de menţinere a ordinii publice cât şi la misiunile de asigurare a ordinii publice (manifestări cultural-artistice, manifestări sportive, manifestări de protest).

În data de 22.07 a.c., efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş au efectuat o acţiune în colaborare cu personal silvic din cadrul Direcţiei Silvice Argeş, pe raza comunei Mălureni. În jurul orei 18.30, au interpelat un grup de persoane suspecte de extragere de material lemnos. În momentul în care forţele de ordine au început verificările, persoanele în cauză au devenit agresive, încercând să-i atace pe jandarmi cu pietre, topore şi alte obiecte contondente.

Jandarmii au intervenit iniţial verbal, somând persoana respectivă, ulterior au trecut la imobilizarea persoanei ce ameninţa cu toporul, încătuşând-o datorită comportamentului violent şi deposedând-o de topor.

La scurt timp, la faţa locului au sosit în sprijinul persoanelor suspecte mai mulţi cetăţeni de etnie romă, chemate de către cei prezenţi, cu un autoturism de teren. Conducătorul auto îndreptând maşina în viteză către locul în care se aflau jandarmii şi tehnicienii silvici, cu intenţia vădită de a da cu maşina peste ei.

În acel moment persoanele prezente la faţa locului, au procedat la proferarea verbală de ameninţări cu acte de violenţă îndreptate împotriva jandarmilor şi a tehnicienilor silvici, după care au început să arunce cu pietre şi bolovani în direcţia acestora.

Jandarmii au efectuat somaţii verbale şi ulterior, constatând faptul că atât viaţa lor cât şi a tehnicienilor silvici este pusă în pericol, au efectuat somaţii cu pistoalele din dotare, executând focuri de avertisment. După care datorită existenţei pericolului iminent, persoanele respective încercând în continuare să dea cu maşina peste jandarmi şi peste tehnicienii silvici, apropiindu-se în mod constant de aceştia, jandarmii au efectuat foc către cauciucurile autoturismului.

La faţa locului s-au deplasat atât organe din cadrul Jandarmeriei Argeş, cât şi organe din cadrul Poliţiei, luându-se măsura sesizării Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş şi totodată s-a efectuat cercetarea la faţa locului de către organele de Poliţie.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate.

Privitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în perioada analizată, au fost constatate independent 3 fapte de natură penală fiind depistaţi 3 făptuitori. În aceeaşi perioadă de timp, au fost constatate în comun cu organele de poliţie 4 infracţiuni şi au fost depistaţi 5 făptuitori.

În perioada supusă analizei, au fost aplicate 331 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind de 110.700 lei, dintre care 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.500 lei la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Totodată personalul inspectoratului a participat în cadrul programelor comune de prevenire şi combatere  a faptelor antisociale la 20 de acţiuni de pregătire anti-infracţională, antivictimală a populaţiei şi cu caracter preventiv-educativ.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie