11.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Bilanţul activităţii jandarmilor argeşeni pentru anul 2017!

Alte Știri

Anul 2017 a reprezentat pentru Jandarmeria Argeşeană, caracterizată prin neutralitate, eficienţă şi probitate, o perioadă de adaptare acţional-instituţională determinată de dinamica accentuată a fenomenelor social-politice, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.

Cu toate dificultăţile întâmpinate, modul de executare a misiunilor din competenţă şi capabilităţile acţionale dovedite, continuă să fie reperele esenţiale ce definesc potenţialul, locul şi rolul Jandarmeriei în cadrul sistemului naţional de ordine şi siguranţă publică.

Obiectivele propuse au vizat prioritar:

  • modernizarea instituţională şi implementarea mecanismelor de management pe principiile eficienţei, eficacităţii şi calităţii;
  • creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a structurilor de ordine publică în zona de competenţă;
  • creşterea capacităţii operaţionale, intervenţie şi cooperare cu alte instituţii abilitate în gestionarea situaţiilor de criză;
  • consolidarea susţinerii publice şi a încrederii în personalul inspectoratului;
  • logistica misiunilor şi îmbunătăţirea capacităţii administrative a unităţii.

În scopul realizării obiectivelor propuse au fost adoptate măsuri permanente de eficientizare a activităţilor, iar pentru misiunile şi sarcinile planificate şi executate, s-au desfăşurat analize temeinice pentru determinarea raportului resurse folosite/ costuri/rezultate previzionate.

Obiectivul principal care a stat în atenţia inspectoratului pe linia executării misiunilor de ordine publică a fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a efectivelor structurilor specializate.

În anul 2017, structurile de ordine publică ale inspectoratului au executat un număr de:

  • 103 misiuni, cu folosirea a 33059 jandarmi, faţă de:
  • 089 misiuni executate în anul 2016, rezultând o creştere cu 8,3%.

Acţiunile de protest, manifestaţiile cultural-artistice, religioase, precum şi alte asemenea activităţi ce s-au desfăşurat în spaţiul public, cu aglomerări de persoane, de diferite grade de risc, precum şi situaţiile complexe apărute, au fost gestionate cu eficienţă şi profesionalism, nefiind necesară intervenţia în forţă.

În perioada de referinţă, inspectoratul a asigurat ordinea publică la un nr. de 1042  de misiuni,  fiind folosiţi 6065 de jandarmi, în creştere cu 25% faţă de anul 2016.

Ţinând cont de dinamica situaţiei operative şi resursele la dispoziţie, au fost necesare şi s-au solicitat şi efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova.

Distribuţia misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice executate în anul 2017 se prezintă astfel:

  • 106 manifestaţii de protest, cu 1062 de jandarmi, rezultând o creştere cu 489% a manifestaţiilor de protest;
  • 369 de manifestaţii culturale, comemorative şi religioase, cu 2182 de jandarmi, rezultând o creştere cu 18,65%;
  • 312 manifestaţii sportive, cu 1843 de jandarmi, scădere cu 0,32%;
  • 40 de misiuni de asigurare a vizitelor oficiale, cu 128 de jandarmi, rezultând o creştere cu 53,84%;
  • 5 acţiuni de protecţie antiteroristă, cu folosirea a 10 jandarmi, ceea ce înseamnă o scădere cu 75%;
  • 59 de misiuni cu ocazia desfăşurării manifestărilor comerciale/promoţionale cu folosirea a 369 jandarmi, faţă de 32 misiuni cu 190 jandarmi, rezultând o creştere cu 84,37%;

Participarea la menţinerea ordinii şi siguranţei publice s-a concretizat prin asigurarea adrului organizatoric necesar bunei desfăşurări a misiunilor în sistem integrat vizând în principal asigurarea şi pregătirea efectivelor solicitate, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, staţiuni montane şi pe traseele turistice, săptămânal analizandu-se în comun situaţia operativă, eficienţa misiunilor executate, stabilindu-se măsuri de îmbunătăţire a activităţii. În cursul anului 2017 au fost asigurate efectivele solicitate, în limita disponibilului.

Astfel, au fost executate în total 10.956 de misiuni, din care 3873 în patrule mixte şi 6644 în patrule de jandarmerie.

Totodată au fost executate 142 de acţiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, precum şi în zone de interes operativ, iar pentru  instituţiile de învăţământ preuniversitar am acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor,  personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în zonele adiacente, faţă de anul 2016 când au fost executate 42 de misiuni cu 191 de jandarmi rezultând o creştere cu 238 %.

Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale a fost direcţionată spre îmbunătăţirea continuă a serviciilor de ordine şi siguranţă publică prestate pentru cetăţeni şi orientată către scăderea criminalităţii stradale, ca principal indicator de eficacitate.

Privitor la activitatea de constatare a infracţiunilor, în perioada analizată, au fost constatate independent 139 de fapte de natură penală fiind depistaţi 100 de făptuitori, au fost instrumentate 71 de dosare cu documente de constatare a faptelor de natură penală.

În aceeaşi perioadă de timp, au fost constatate în comun cu organele de poliţie 82 de infracţiuni, şi a fost depistată o persoană aflată în urmărire naţională.

În perioada supusă analizei, efectivele inspectoratului au întocmit un total de 3247 de procese-verbale de constatare a unor fapte contravenţionale, valoarea sancţiunilor fiind de 1.324.300 de lei, rezultând o creştere de 9,18% faţă de 2016 la constatarea contravenţiilor şi o creştere de 67,69% la valoarea în lei.

Semnificativ este faptul că deşi au fost înregistrate 30 de plângeri împotriva actelor de constatare, instanţa de judecată a anulat doar două procese-verbale.

Totodată personalul inspectoratului a participat în cadrul programelor comune de prevenire şi combatere  a faptelor antisociale la 476 de acţiuni de pregătire anti-infracţională, antivictimală a populaţiei şi cu caracter preventiv-educativ, fiind încheiate 15 proiecte de parteneriat educaţional, rezultând o creştere cu 7,93 %.

Inspectoratul asigură protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică la obiectivele date în competenţă, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere precum şi paza şi protecţia transporturilor de produse cu caracter special, de bunuri şi valori şi corespondenţă clasificată.

Pentru eficientizarea modului de executere a acestei misiuni au fost evaluate permanent vulnerabilităţile şi ameninţările luându-se măsuri de diminuare a riscurilor şi prevenirea producerii evenimentelor. Am pus accent permanent pe optimizarea relaţiilor de colaborare cu beneficiarii de pază, creşterea gradului de implicare a efectivelor pentru cunoaşterea şi supravegherea permanentă a zonelor cu potenţial criminogen ridicat. Misiunea este coordonată de Biroul Pază şi Protecţie Instituţională înfiinţat în anul 2016.

Personalul Biroului Cercetare – Documentare a desfăşurat activităţi în scopul cunoaşterii situaţiei operative, identificării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor care pot afecta climatul de ordine şi siguranţă publică, securitatea obiectivelor, bunurilor şi valorilor din competenţă, precum şi identificarea persoanelor sau grupurilor de persoane care au intenţionat să săvârşească sau au săvârşit acte de dezordine cu prilejul unor manifestări publice.

Serviciul Management Operaţional a acţionat pentru îndeplinirea creşterii capacităţii operaţionale pentru executarea misiunilor în zona de responsabilitate şi reducerea timpului de  răspuns, şi asigurarea capacităţii operaţionale pe timpul stărilor excepţionale.

Totodată s-a urmărit monitorizarea evenimentelor şi misiunilor în derulare, a fluxului de date şi informaţii de interes operativ inter şi intrainstituţional şi asigurarea suportului decizional.

Conducerea inspectoratului a avut permanent în atenţie cooperarea cu toate structurile locale cu atribuţii pe linia ordinii şi siguranţei publice urmărindu-se în principal permanentizarea şi amplificarea schimbului de date şi informaţii de interes operativ, analizarea în comun a situaţiei operative şi a oportunităţii măsurilor preventive de stopare sau limitare, după caz, a fenomenului infracţional, planificarea, organizarea şi executarea în comun a unor misiuni şi acţiuni, precum şi mediatizarea activităţilor şi rezultatelor acţiunilor întreprinse.

Pe linia combaterii fenomenului infracţional şi contravenţional, un segment deosebit de important al acestei activităţi îl constituie cele 1438 de acţiuni executate în comun cu alte instituţii, prin folosirea a 3483 de jandarmi, faţă de anul 2016, când au fost  executate 1160 de acţiuni, cu folosirea a 3987 de jandarmi, rezultând o creştere cu 23,96%.

Efectivele au fost folosite cu prioritate în acţiunile executate în cooperare/colaborare cu organele de parchet şi poliţie judiciară (DIICOT şi BCOO).

Ultimele Știri

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș!

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș. A venit însoțit de Mihai Tudose, Gabriela Firea,...

Alte știri din aceeași categorie