Biserica Mavrodolu din Piteşti te ajută, să te căsătoreşti!
Biserica Mavrodolu din Piteşti te ajută, să te căsătoreşti!

Biserica Mavrodolu din Piteşti te ajută, să te căsătoreşti!

Stând o perioadă de timp printre surdo-muţi, părintele Constantin Onu le-a învăţat limbajul şi într-o bună zi i-a invitat la biserică şi a ţinut prima slujbă prin semne. Un fenomen inedit în lumea ortodoxă a avut loc şi anume, ÎPS Calinic a hirotonisit ca diacon şi apoi ca preot o persoană care să le fie aproape acestor surdo-muţi în toate evenimentele vieţii. După toate acestea surdo-muţii au biserica lor, ce poartă hramul „Sfântul Grigore Palama”. Acum aici vin cei aproape 500 de credincioşi hipoacuzici care locuiesc în judeţul Argeş. Părintele Constantin Onu a avut rolul său în toată această poveste. A iniţiat această nouă metodă de comunicare gestuală în cadrul bisericii şi a tipărit Liturghia pe înţelesul surzilor – adică a arătat cum poate fi reprezentată aceasta prin câteva mii de gesturi care reprezintă termeni biblici sau liturgici, etape ale rugăciunilor. Lucrarea este unică în lumea creştină.

 

Biserica copiilor

La Mavrodolu mai găsim şi o biserică a copiilor unde totul este în miniatură de la icoane până la mobilier. Copiii care participă la slujbe pot lua lecţii de pian, pot cântă şi studia Biblia, pentru nivelul lor.

 

Credincioşii ajutaţi, să se căsătorească

Biserica Mavrodolu cu denumirile mai vechi, Biserica din Mahalaua Albastră sau Biserica din Mahalaua de Jos, este o mărturie de credinţă a strămoşilor noştri. Între anii 1815-1818, lăcaşul de cult a fost zidit din cărămidă prin strădania lui Ioan Mavrodolu, al cărui nume este pomenit cu respect şi în zilele noastre de către credincioşii din cartierul piteştean în care se află biserica. Pictura murală de început şi catapeteasma, precum şi cea actuală, aparţin stilului brâncovenesc. Biserica este aşezată pe o colină, un mic Tabor către care urcă de o veşnicie sufletele înaripate de setea de mântuire. La intrarea în curte ne întâmpină Sfânta Troiţă, care revarsă asupra lumii tot binele, care este nădejdea întregii omeniri şi o Cruce de piatră de Albeşti, în umbra căreia se odihneşte ctitorul Ioan Mavrodolu şi familia sa. Lăcaşul de cult de la Mavrodolu este impunător şi spaţios deşi sub formă de cruce, este imaginat ca o corabie, încărcată de stele, care ne poartă pe pe valurile credinţei către mântuire. Când trecem pragul, ne întâmpină de-o parte şi de alta Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul. Biserica Mavrodolu a fost declarată monument istoric şi este singura biserică din oraşul Piteşti care poartă numele ctitorului – Ioan Mavrodolu. Biserica are hramurile Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfântul Ierarh Spiridon (12 decembrie) şi Sfântul Ierarh Haralambie (10 februarie).

,,Biserica Mavrodolu a fost aleasă de Î.P.S Calinic să fie o biserică promotoare şi novatoare în ceea ce priveşte biserica creştină. Aici se fac slujbe la prânz, seara, acatistul Bunei Vestiri celor care doresc să facă nuntă, acatistul Maicii Domnului binecuvântează pe băieţii şi fetele care doresc să facă acest pas al căsătoriei. Acest acatist al Bunei Vestiri dă roade pentru că au fost fete şi băieţi care în urma acestor rugăciuni făcute la biserica noastră s-au realizat. Aşa că în prima zi de miercuri din lună, facem slujba aceasta, se face sfântul maslu, acatist, vicernie, litie, constatăm că este o îmbunătăţire a relaţiilor tinerilor. Căutăm prin rugăciunea biserici să alocăm timp şi acestui aspect al căsătoriei, sunt rugăciuni pentru orice fel de situaţii. În timpul slujbei ar trebui să nu se atingă cununiile, noi le punem pe masă ca să arătăm că se oficiază slujbă pentru aşa ceva, dar că cineva pune mâna pe ele, este o răspundere proprie pe care nu o promovăm, la taina nunţii mireasa nu pune mâinile pe cununii. Am fost la Sinai şi am cumpărat verighetele de la Sfânta Ecaterina, cu care îi atingem pe tineri, îi miruim, le dăm rest de pişcot înmuiat în vin, cum după slujba de cununie se dă la cei necăsătoriţi. Mai venim în sprijinul părinţilor ai căror copii se droghează, cheltuie bani la jocurile de noroc sunt alcoolici”, a declarat părintele Constantin Onu.

 

 

About The Author

Related posts