18.8 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Biserica Valea Româneştilor, Hramul: „Sfântul Nicolae”

Alte Știri

Biserica Valea Româneştilor, Hramul: „Sfântul Nicolae”. Este situată în centrul satului (aparţinător de Câmpulung), pe versantul drept al văii, în mijlocul unor nesfârşite livezi, la 645 m altitudine (vezi Mănăstirea Negru Vodă).

Pisania de deasupra uşii de intrare în biserică (săpată în piatră), ne arată că a fost construită în 1889 de enoriaşi, printre ctitori aflându-se: Nae Moroe, Niţoi Moroe, Simion Tămaş, Neguşi, Mărguţ, Isac, Ghinea ş.a. Iniţial a fost acoperită cu şiţă, înlocuită în 1920, 1956 şi 1961, iar în 1966 s-a învelit cu tablă. După cutremurul din 1940 a fost legată cu şină de fier. Atrag atenţia ancadramentele din piatră de Albeşti ale uşii de la intrarea în biserică.

În formă de navă, cu o singură turlă – pătrată la bază şi hexagonală în rest, având şase ferestre, biserica se află în mijlocul cimitirului. Altarul, decroşat, semicircular, cu semicupolă separată de catapeteasmă printr-o arcadă, are o fereastră mare pe axa bisericii şi o alta mică la proscomodie. Catapeteasma de zid este uşor ondulată, prezentând două registre cu icoane, iar spaţiul celor trei uşi este trilobat la partea superioară. Naosul, puţin mai lat decât restul edificiului dreptunghiular, cu bolta sferică, are în pereţii laterali două nişe adânci, respectiv câte două ferestre fiecare. Pronaosul pătrat, cu bolta puţin curbată, cu câte o fereastră spre sud şi spre nord, prezintă pe peretele vestic, portretul patriarhului Justinian.

Pictura în frescă, realizată de Petre Cazan, a fost recondiţionată în 1982 de Elvira-Nica Dăscălescu şi ucenicii săi.

Patrimoniul bisericii cuprinde 5 cărţi din secolul al XIX-lea. Dintre slujitorii bisericii amintim preoţii: Mihai Ionescu, Ion Negoescu, Vasile Vorovenci, Ion Iacob, Nicolae Ţintoiu, Aurel Gâlcă, Ion Rădulescu, iar din 1986, Gheorghe Făgeţeanu.

Clopotul, mutat din turnul-clopotniţă în faţa bisericii unde este fixat pe un schelet metalic, a fost făcut cu cheltuiala lui Ioan Florian în Germania, la 1848 – dovadă că în acest sat a existat o biserică mai veche (despre care se ştie că era de lemn şi era aşezată undeva mai sus, pe deal). De altfel, biserica este amplasată în mijlocul cimitirului unde se găsesc o serie de cruci vechi de piatră, inscripţionate cu litere chirilice, inclusiv fragmente de cruci, ceea ce sugerează vechimea mormintelor. In 1939 a fost construită casa parohială din apropiere.

Ultimele Știri

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung. În urmă cu puțin timp, președintele PSD Argeș, Ion...

Alte știri din aceeași categorie