Breaking News

Cu ce partid votați la alegerile parlamentare, din 6 decembrie?

PSD
PNL
USR PLUS
PRO ROMANIA SOCIAL - LIBERALĂ
PMP

Bisericuţa de lemn construită în stil maramureşean din Stoenești s-a făcut scrum. VIDEO
Bisericuţa de lemn construită în stil maramureşean din Stoenești s-a făcut scrum. VIDEO

Bisericuţa de lemn construită în stil maramureşean din Stoenești s-a făcut scrum. VIDEO

Pe vechile meleaguri muscelene, pline de istorie şi legendă din Argeş, pornind către satul Coteneşti din comună Stoeneşti, la câţiva kilometri de mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă şi la 17 km de Câmpulung-Muscel, pornind agale pe un drum forestier de aproximativ 3 km cu denivelări majore, presărat cu pietre şi alunecări de teren, drum pe care trebuie să îl parcurgi de altfel cu piciorul şi care încă mai aşteaptă ca într-o bună zi să fie adus la standarde europene sau măcar să fie demn de a-şi primii pelerinii, în mijlocul unei poieniţe înconjurată de pomi fructiferi binecuvântaţi cu roade de la Dumnezeu, în acest mic colţ de rai se ridică semeţ modestul Schit Sfântul Ierarh Modest.

Bisericuţa de lemn este construită în stil maramureşean

Schitul Sfântul Ierarh Modest a fost ridicat la iniţiativa părintelui Modest Ghinea, stareţul Mănăstirii Cetăţuia, Negru Voda. Bisericuţa de lemn în stil maramureşean desparte norii cu turla sa şi cântecul clopotelor îşi cheama credincioşii la rugăciune indiferent de vreme sau dificultăţi materiale.

Chiar dacă condiţiile încă sunt foarte vitrege, lipsa curentului electric, lipsa fondurilor necesare pentru construcţii, lipsa forţei de muncă, lipsa lemnelor necesare încălzitului casei, măicuţele împreună cu ieromonahul Athanasie, nu şi-au pierdut nădejdea în Mântuitorul şi în Preasfânta Sa Maică până azi noapte.

Părintele Athanasie, având ca mentor pe părintele stareţ Modest, nu precupeţeşte niciun efort, împreună cu vieţuitoarele şi un număr restrâns de credincioşi inimoşi, depunând toate eforturile pentru a prinde din ce în ce mai multă viaţă  această oază a credinţei. Călătorii ajunşi la această mică minune a credinţei îşi plecau genunchii, plini de evlavie, în fața micuţei biserici, aducând un gând de mulţumire Mântuitorului, precum şi celor ce se nevoiesc aici, pentru noi şi pentru credinţă. Aici erai întâmpinat cu o vorbă caldă, o cană cu apă rece, ori de maica Varvara, sau de maica Leontina, cu speranţa că într-o zi schitul va deveni un loc mult mai primitor, şi mult mai mulţi credincioşi o să vină la rugăciune.

A fost gândit şi hotărât a fi un Schit de maici

Gândit şi hotărât a fi un Schit de maici, în micuţa insulă de credinţă părintele ieromonah Athanasie ar dori să ridice aici un adăpost pentru bătrânii defavorizaţi de soartă, bătrâni ce se vor afla în grija maicilor. Viaţa aici este grea mai ales iernile, poţi rămâne izolat de lume în mijlocul muntelui, drumul plin de nămeţi este istovitor mai ales atunci când trebuie să cari în spate apa de la mare distanţă, hrana sau materiale de construcţii şi lemne.

Ca şi la mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă, pravila mănăstirească este aceeaşi

Căci aici, ca şi la mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă, pravila mănăstirească era aceiaşi, cu toate slujbele ţinute zilnic. Paradoxal sau nu, în mijlocul unei societăţi în continuă ascensiune exista încă semeni de-ai noştrii care fac călugărie aici, fără şosele asfaltate şi electricitate, fără luxul unui trai îmbelşugat pentru secolul nostru.

Biserica s-a făcut scrum deoarece accesul cu mașinile de intervenție nu a fost posibil

În această dimineață, în jurul orei 05:30 s-a produs un incendiu în comuna Stoenești la Schitul Sfântul Ierarh Modest. La fața locului s-au deplasat trei autospeciale de intervenție, o ambulantă SMURD de prim ajutor și o autospecială de prima intervenție și comandă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o biserică construită din lemn.

La fața locului, pompierii au constatat că ardea generalizat și au reușit să lichideze incendiul folosind găleți cu apă (dintr-un bazin colector), deoarece accesul cu mașinile de intervenție nu a fost posibil din cauza drumului.
Biserica din lemn a ars în întregime pe o suprafață totală de 70 de mp și o anexă aferentă acesteia pe o suprafața de circa 10 mp.

About The Author

Related posts