Bogdan David: “DEPOPULAREA REPREZINTĂ DRAMA SATULUI ROMÂNESC!”
Bogdan David: “DEPOPULAREA REPREZINTĂ DRAMA SATULUI ROMÂNESC!”

Bogdan David: “DEPOPULAREA REPREZINTĂ DRAMA SATULUI ROMÂNESC!”

Articol realizat de A&M JILAVU-IVASCU, la comanda PNL, Organizația Județeană Argeș, cod de identificare mandatar financiar 11200025.

Depopularea accelerată a localităților din zona rurală este determinată de exodul tinerilor, care caută locuri de muncă în străinătate sau la oraș. Îmbătrânirea demografică este un proces în plină expansiune în România și în momentul de față pare ireversibil. Există o tendinţă clară de creştere a numărului de persoane vârstnice singure – femei, în imensa majoritate a cazurilor – care vor constitui o problemă socială greu de rezolvat în special în comunităţile rurale îmbătrânite. 

Rapoartele întocmite de Eurostat sunt îngrijorătoare sub aspectul curbei demografice. Se estimează că populaţia României se va reduce, până în 2060, la 17.308 milioane de locuitori, reprezentând unul dintre cele mai grave declinuri din UE, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Scăderea natalității, prăbușirea agriculturii, lipsa infrastructurii sunt principalele elemente care conduc la o depopulare accelerată a comunelor din România și inclusiv din zona Muscel.

Ce e de făcut?

“Cred că satul românesc trebuie să devină mai atractiv. Noi, în zona Muscel, nu trebuie să inventăm roata, trebuie să luăm ca exemplu alte zone asemănătoare cum ar fi Maramureșul și Bucovina. Satul muscelean încă ne oferă tot ce trebuie pentru a-l pune în valoare: tradiții, relieful geografic, flora și fauna, oamenii, etc. Trebuie să există puțină voință și implicare. Agroturismul este cheia pentru a reduce această depopulare accelerată din zona noastră. Tinerii rămân în zona rurală dacă pot avea un trai decent. Trebuie să existe un oarecare echilibru între zona urbană și cea rurală! Din nefericire, au existat prea puține dezbateri, în forurile legislative ale României, pe această temă. Această problemă reală trebuie adusă în prim planul discuțiilor și al deciziilor, la nivel parlamentar!”, a declarat Bogdan David, candidatul câmpulungean la Camera Deputaților.

Viitorul satului românesc trebuie să-l reprezinte o fericită îmbinare între tradiţie și modernitate. Există teze ale unor specialişti din domeniile sociologiei şi etnologiei care consideră că satul românesc nu dispare, ci se metamorfozează în spaţiu urban cu aceiaşi locatari care accesează în fel şi chip formule de modernizare. Iar necesitatea acestor formule de modernizare și lipsa lor este un alt factor important care încurajează exodul tinerilor.

Articol realizat de A&M JILAVU-IVASCU, la comanda PNL, Organizația Județeană Argeș, cod de identificare mandatar financiar 11200025.

About The Author

Related posts