Câini şi pisici cu şi fără stăpân au fost sterilizate gratuit!

Câini şi pisici cu şi fără stăpân au fost sterilizate gratuit!

Câini şi pisici cu şi fără stăpân au fost sterilizate gratuit!

Castrarea sau sterilizarea animalelor de companie este un subiect sensibil pentru fiecare proprietar în parte. Decizia de a recurge la această procedură, considerată de rutină în mediul veterinar, este una foarte grea dar extrem de importantă din mai multe puncte de vedere.

Mulți oameni ezită și amână această procedură fie că se tem de anestezie, de orice intervenție chirurgicală în general, fie că nu se simt în stare să-și priveze animalul de dreptul natural de a se reproduce.

O campanie de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor cu şi fără stăpân s-a derulat pe raza comunei Dobreşti la iniţiativa unei tinere din localitate, Denisa Catrinu, care alături de reprezentanţii Adăpostului de animale fără stăpân de la Smeura, au putut realiza aceasta acţiune.

Punctul de lucru al medicilor veterinari a fost casa „Ion Mihalache” din localitatea argeşeană, iar de la primele ore, localnicii s-au prezentat cu animalele de companie care aveau nevoie de sterilizare. Şi câinii fără stăpân au fost aduşi la sterilizare, iar acele animale care au avut nevoie şi de alte tratamente, au beneficiat de ele tot gratuit.

Organizatorii campaniei au informat cetăţenii că sterilizarea este recomandată pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă a animalului de companie, întrucât reduce riscul tumorilor şi infecţiilor interne.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

„Abandonul de animale provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor, cât şi din înmulţirea animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deşi obligativitate există. În pofida existenţei obligativităţii legale de a steriliza câinii, prea mulţi proprietari nu au făcut acest lucru, unul dintre motive fiind costul financiar, dar şi lipsa de comunicare şi informare, acesta fiind şi motivul pentru care noi, am derulat această acţiune în comuna Dobreşti”, a declarat Denisa Catrinu.

About The Author

Related posts