14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Câinii salvamontiști au propria lege în România!

Alte Știri

Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, la iniţiativa deputatului Simona Bucura Oprescu,  „Legea privind câinii salvamontiști”. Poate și celelalte animale vor fi tratate de oameni potrivit legii privind protecția animalelor cre deja există și nu prea este aplicată de cei responsabili….

Totul a început în 1994 când s-a oficializat cooperarea între Consiliul Județean Argeș cu regiunea Savoia din Franța. Din 2010, şi Salvamont Argeș are o colaborare cu departamentul omolog francez. Trei ani mai târziu, un pui de câine Border Collie pe nume Helios a fost donat de salvamontiștii francezi celor din Argeș. Odată adaptat realităţii româneşti, alături de conducătorul său, Helios a obţinut brevetul de unitate canină de avalanșă de la Asociația Națională de Studiu al Zăpezii și Avalanșelor. Pentru salvatorii din Argeş, Helios este colegul lor, parte din familie, fiind pregătit să intervină oricând în caz de dezastre pe munte. Pe lângă acest câine isteţ, există mulţi alţii în România, care ar putea ajuta și în cazurile altor calamități şi situații de urgență. 

“Împreună cu alţi câţiva colegi din cadrul Grupului de prietenie Franţa-România, constituit în Parlamentul francez, alături de domnul Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Salvamont Argeș, am elaborat un proiect de lege pentru reglementarea unităților canine de avalanșă. 

Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, cu 248 de voturi „pentru”, proiectul iniţiat şi depus acum doi ani în Parlament de mine.

În zona Carpaților Meridionali, cea mai întinsă și înaltă zona muntoasă din țară avem în timpul iernii printre cele mai riscante zone de avalanșă la nivel european. Salvatorul montan se deplasează cu greu, iar unele zone sunt total inaccesibile. 

În cazul unei avalanșe, o suprafață de un hectar este cercetată de o echipă de 10 salvamontiști în aproximativ 4 ore. În schimb, o unitate canină de avalanșă, compusă dintr-un salvamontist și un câine brevetat pentru avalanșă, poate verifica această suprafață în maximum 15 minute. Rezultă că o resursă umană de 1/10 din normal verifică aceeași suprafață de 16 ori mai rapid, rezultând o eficiență de 1600%.

Mulțumesc tuturor susținătorilor acestei inițiative care a devenit lege!” – a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie