Câmpulungul devine Capitala scrisului românesc
Câmpulungul devine Capitala scrisului românesc

Câmpulungul devine Capitala scrisului românesc

Câmpulungul devine Capitala scrisului românesc. În anul 2021, autoritățile locale vor să organizeze un amplu eveniment pentru că se împlinesc 500 de ani de la scrierea primului text în limba română, avându-l ca autor pe Neacşu Lupu din Câmpulung.

Viceprimarul Nicolae Zaharia, pe care profesia de dascăl de Istorie îl recomandă în postura de organizator al celebrării celor 500 de ani trecuţi de la atestarea scrisorii lui Neacşu din Câmpulung a declarat următoarele la sfârșitul anului 2020:

„Am avut mai multe discuţii cu doamna primar şi ideea a fost de a crea un eveniment de amploare. Am avut discuţii, de două luni, cu Universitatea din Piteşti, care a pregătit un proiect, ce poate fi parte a acestui eveniment. Şi atunci am zis ca toţi consilierii locali să ştie acest lucru şi poate aduc completări, vin cu idei, astfel încât să fie un eveniment de amploare”, a informat vicele Zaharia, pentru a-şi pregăti colegii şi a-i determina să lanseze propuneri având ca rezultat o acţiune frumoasă, interesantă, memorabilă.

„Am luat legătura şi cu primarul din Braşov, ca să facem un eveniment împreună, şi am discuţii şi cu Academia Română, pentru că vrem să facem un eveniment special. Vorbisem cu domnul viceprimar că ar fi undeva în iunie-iulie. Dacă nu ne va lăsa pandemia, va trebui să ne restrângem cu evenimentele”, a precizat primarul Elena Lăsconi, care va fi, la vară, gazda unui eveniment istoric.

Autoritățile locale au mai declarat că i-au în calcul și o monedă comemorativă

Astăzi, primarul și viceprimarul au purtat discuții la București pe tema acestui eveniment cu ministrul Culturii, conducerea Academiei Române, Victor Voicu, conducerea Arhivelor Naționale, președintele Cristian Anița, cu consilierul pe Cultură al președintelui României, Sergiu Nistor.

About The Author

Related posts