12.3 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

Casa Memorială Dinu Lipatti transformată în sală de spectacole!

Alte Știri

La un an după aniversarea Centenarului Dinu Lipatti, concursul ce îi poartă numele aduce un nou omagiu acestei personalități muzicale de excepție, care, dincolo de talent, a cultivat perfecțiunea sonoră. Cu prilejul celei de-a șasea ediții a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti”, tinerii muzicieni își vor demonstra virtuozitatea în fața unui juriu format din nume de referință ale muzicii clasice, cu recunoaștere românească și internațională.

Competiția se desfășoară în data de 11 mai, la sediul Filarmonicii și al Casei Populare de Arte și Meserii din Pitești. Gala Laureaților va avea loc în data de 12 mai, la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca.

Ca în fiecare an, concursul este structurat pe 3 secțiuni (Pian, Vioară, Canto clasic) și este deschis elevilor din școli de artă, licee de muzică și studenților din facultăți de profil. Se pot înscrie concurenți cu vârste cuprinse între 7 și 25 de ani. În parteneriat cu Editura Muzicală GrafoArt, și în acest an participanții vor primi vouchere pentru partituri. De această dată, partiturile vor putea fi achiziționate pe loc, de la standul editurii, în cele două zile ale evenimentului.

Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” readuc în atenția publicului larg şi a tinerei generaţii arta acestui tânăr genial, admirabil interpret cu o uriașă carieră concertistică internațională, compozitor inspirat și pedagog de vocație, preocupat de perfecțiune, dusă până la sacrificiul suprem.

Juriul este alcătuit din personalități ale universului muzical românesc:

Pian

• Lect. Univ. Dr. Toma Popovici, Universitatea Națională de Muzică București

• Dr. Adnana Renatty Codreanu, Șef Catedră Pian, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești

• Prof. Mirela Olivia Stroe, Catedra Pian a Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti”, București

Vioară

• Conf. Univ. Dr. Luminița Burcă, Universitatea Națională de Muzică București și Profesor Asociat la Școala Doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest – Timișoara

• Prof. Diana Antonescu, Dr. în Muzică, Catedra Vioară a Colegiului Național de Muzică “George Enescu”, București

• Prof. Roxana Moise, Șef Catedră Vioară, Liceul de Artă “Dinu Lipatti”, Pitești, și membră a Filarmonicii Pitești.

Canto

• Conf. Univ. Dr. Mariana Colpoș, Universitatea Națională de Muzică București și Soprană în cadrul Operei Naționale București

• Lect. Univ. Dr. Camelia Clavac, Universitatea din Pitești, Soprană

• Prof. Mihaela Andrei, Dr. în Muzică, Catedra de Artă Interpretativă, Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”, București, Soprană.

Cel mai valoros participant din concurs va primi Trofeul „Dinu Lipatti”. Toți premianții vor primi diplome, iar cei cu performanțe excepționale, vor primi trofee. Laureații vor susține recitaluri la Casa Memorială „Dinu Lipatti” din satul Fundățeanca, situată în comuna Leordeni, județul Argeș.

Casa Memorială „Dinu Lipatti” se află în patrimoniul Muzeului Județean Argeș și găzduiește Gala Laureaţilor Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” de 6 ani încoace. Conacul conservă obiecte legate de viața și activitatea marelui pianist și compozitor român. Printre cele mai importante exponate se află un pian Bechstein – ale cărui clape prind din nou viață pe parcursul Galei Laureaților Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” – și un bust al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Premiile Muzicale „Dinu Lipatti” au ajuns la cea de-a șasea ediție și se desfăşoară în cadrul proiectului “Muzeul Județean Argeș – Moştenire culturală, istorie şi continuitate”. Proiectul se află în faza de sustenabilitate și este susținut financiar de Consiliul Județean Argeș

Despre Dinu Lipatti

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl, un talentat violonist amator, ce studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, o excelentă pianistă – Dinu Lipatti a beneficiat din fragedă copilărie de recunoașterea și cultivarea înclinațiilor sale muzicale. Naș de botez i-a fost violonistul George Enescu, însă finuțul a ales să se consacre pianului. A studiat cu exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, ce l-a ferit de mentalitatea unui “copil minune”, dându-i o educație artistică serioasă, care i-a permis dezvoltarea talentului nativ. De asemenea, a urmat studii de compoziție cu Mihail Jora.

În cei 16 ani de carieră artistică din cei 33 de ani de viaţă, Lipatti s-a situat între marii pianişti ai lumii, devenind, postum, membru al Academiei Române. Interpretările sale, pline de căldură şi înaltă desăvârşire stilistică, de poezie şi graţie artistică, i-au adus, din partea compozitorului şi pianistul francez Francis Poulenc, titlul de “artist de o spiritualitate divină”. În repertoriul lui Dinu Lipatti prevalau operele unor compozitori precum: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Béla Bartók, Robert Schumann, Edvard Grieg, Maurice Ravel şi Domenico Scarlatti. Compozițiile lui Dinu Lipatti, între care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas, în cea mai mare parte, inedite.

Sergiu Tuhuțiu, tânăr pianist român consacrat pe scenele internaționale și președinte al Asociației Lipatti Music Production, afirmă despre Dinu Lipatti: “Pentru muzicieni, Lipatti e o minune, pentru melomani – o alinare, pentru necunoscători – un pianist, iar pentru pianişti – o icoană.”

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie