12.5 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

CĂTĂLIN BULF: pescuitul recreativ se încadrează perfect în normele distanțării sociale

Alte Știri

Cătălin Bulf, președintele PMP Argeș, solicită deschiderea pescuitului după 15 mai. Peste 1 milion de români practică pescuitul sportiv/recreativ

Cătălin Bulf, președintele PMP Argeș, solicită înscrierea pescuitului pe lista activităților permise după 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor datorate răspândirii noului Coronavirus. ”Avem în România peste un milion de pescari recreativi/sportivi. De asemenea, pescuitul recreativ se încadrează perfect în normele distanțării sociale”, precizează Cătălin Bulf.

Vă prezentăm și scrisoarea deschisă pentru înscrierea pescuitului pe lista activităților permise după 15 mai, formulată de Fishing Mall, Fishing and Hunting Expo și Fishing and Hunting Channel, branduri aflate în mijlocul pescuitului recreativ/sportiv din România.

SCRISOARE DESCHISĂ: înscrierea pescuitului pe lista activităților permise

Această scrisoare deschisă susține relaxarea restricțiilor datorate răspândirii noului Coronavirus și deschiderea pescuitului sportiv, în 3 etape.

În atenția:

Președinției României

Guvernului României

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

SCRISOARE DESCHISĂ

Peste 1.000.000 de români practică pescuitul sportiv/recreativ și reprezintă o platformă prin care sunt create mii de locuri de muncă, aducând un aport deloc de neglijat la PIB-ul României. Importatorii de echipamente specifice acestei activități, retaileri și producători își combină eforturile cu investitorii din zona serviciilor, turismul beneficiind din plin de pe urma acestor activități în aer liber. Exemplul din Delta Dunării este edificator, acolo unde în 2019 au fost eliberate 150.000 de permise de pescuit recreativ în perimetrul rezervației Biosferei Delta Dunării.

Caracterul benefic al pescuitului cu undița și lanseta este recunoscut în toate țările europene, mai ales în contextul artificializării mediului de viață și al poluării din zonele urbane, fiind un argument important în atragerea tinerilor către natură. Pescuitul este nu doar un mijloc de relaxare și un prilej de educație in spiritul naturii, ci și un sport recunoscut oficial de Ministerul Tineretului și Sportului. România este afiliată la Federația Internațională de Pescuit Sportiv, avem sute de sportivi legitimați la cluburi de profil, iar loturile naționale de pescuit sportiv ale țării noastre au urcat de multe ori pe podiumul Campionatelor Mondiale în ultimii 15 ani, câștigând inclusiv medalii de aur, aducând tricolorul și imnul României în prim plan mediatic internațional.

În condițiile pandemiei cu noul coronavirus politicile guvernamentale de izolare și distanțare socială au dat rezultate de necontestat, România fiind una dintre țările din UE care are – în această conjuctură epidemiologică globală – printre cele mai scăzute rate de mortalitate din Europa, raportate la numărul de locuitori. Data de 15 mai este un moment așteptat de toată lumea și nu reprezintă doar prilejul pentru relansarea economică, ci și șansa de reduce din tensiunea socială acumulată inevitabil în cele 6 săptămâni de restricții. Suntem cu toții conștienți că doar o relaxare treptată a acestor restricții va putea continua politica de succes a Guvernului în oprirea răspândirii Covid 19. Știm deja ca în lista de activități permise după 15 mai vor face parte doar cele care fac posibilă în continuare distanțarea socială, iar pescuitul recreativ este cu siguranță o asttel de activitate.

Modificarea calendarului competițional în pescuitul sportiv este inevitabilă, doarece aceste manifestări implică prezența unui mare număr de sportivi și încă nu se pot încadra în lista activităților permise imediat dupa 15 mai. În schimb pescuitul recreativ se încadrează perfect în normele distanțării sociale, chiar mai bine decât plimbarea cu bicicleta, joggingul și alte sporturi în aer liber. Malurile apelor sunt locuri mult mai sigure de exemplu decât parcurile, deoarece nu intră în categoria zonelor cu aglomerare umană. De asemenea, prin definiție, pescuitul – indiferent că este vorba despre pescuit cu lanseta sau undița, la pești pașnici sau la răpitori – este o activitate individuală și impune distanțe mari între pescari pe ape sau pe malul acestor ape, 10 – 15 metri fiind distanța minimă la care se poate pescui în condiții normale. Chiar și așa pot fi stabilite reguli prin care să fie interzise grupuri mai mari de trei pescari de exemplu pe mal, sau o singură persoană în barcă. Este știut că în general apele destinate pescuitului recreativ au standuri amenajate, individuale, această demarcare a locurilor de pescuit putând chiar fi standardizată și impusă tuturor deținătorilor de bălți șți amenajări piscicole private.

Înțelegem pe deplin că activitățile de pescuit recreativ care implică și activități de tip HoReCa încă nu sunt acceptabile imediat după 15 mai, mai ales că există studii care atrag atenția că România încă nu a atins vârful pandemic. În schimb, având în vedere toate cele expuse mai sus, considerăm că în prima etapă a relaxării restricțiilor datorate răspândirii noului Coronavirus este posibilă ridicarea restricțiilor privind accesul la bălțile și amenajările piscicole private, acolo unde activitatea de pescuit recreativ poate fi foarte bine monitorizată și controlată. Odată cu trecerea vârfului epidemiologic, ar putea fi posibil al doilea pas, în conformitate cu Ordinul anual de prohibiție piscicolă, care încetează la 1 iunie. De la această dată ar putea fi posibilă o relaxare a restricțiilor, permițând accesul pe malul apelor publice, așa cum sunt râurile și Dunărea, cu aceleași reguli speciale de distanțare socială, legată de formarea grupurilor de pescari. Un al treilea pas al relaxării în ceea ce privește pescuitul recreativ va fi posibil în momentul în care activitățile HoReCa vor fi permise, acesta fiind și momentul în care activitățile sportive legate de organizarea concursurilor de pescuit vor fi posibile.

Fishing Mall, Fishing and Hunting Expo și Fishing and Hunting Channel sunt branduri aflate în mijlocul pescuitului recreativ/sportiv din România. Vorbim aici în primul rând despre activități legate de importul și desfacerea echipamentelor de pescuit, dar și de faptul că suntem organizatorii celei mai mari expoziții de echipamente de pescuit recreativ/sportiv și vânătoare din România, un loc unde se întâlnesc cei mai importanți antrepenori din acest domeniu.  Fishing and Hunting Channel este un post de televiziune dedicat pescuitului, vânătorii și activităților outdoor, care emite în 11  țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, fiind un brand ce ocupă cea mai importantă poziție la nivel național și internațional în presa scrisă și în audiovizualul din această parte a Europei. Iată de ce, prin poziția pe care o ocupăm în această nișă a activităților de outdoor, vă rugăm atât în numele celor peste un million de pescari recreativi/sportivi, cât și în numele antrepenorilor ce au activități în acest domeniu, să luați în considerare propunerea de includere a pescuitului recreativ/sportiv pe lista activităților ce vor putea fi permise gradual după data de 15 mai, în conformitate cu strategiile guvernamentale pentru a asigura o ieșire din această criză epidemiologică, socială și economică cu care ne confruntăm.

O ignorare a semnalelor sutelor de mii de aderenți la aceste activități outdoor ar putea fi considerată o discriminare fără argument în momentul în care alte activități outdoor ar fi permise după data de 15 mai. În plus, pescuitul ca activitate recreativă în cadrul natural, ar putea fi o supapă importantă pentru descărcarea tensiunilor sociale a unui important segment din populație și în același timp un semn că autoritățile salută și susțin existența acestei activități foarte populare în România. Cu riscuri minime epidemiologice, strategia de relaxare graduală a restricțiilor legate de pescuitul recreativ/sportiv în trei etape, ar fi o gură de oxigen atât pentru segmentul economic legat de piața echipamentelor de pescuit, cât și pentru sutele de mii de cetățeni ai acestei țări care investesc în această pasiune și care sunt obișnuiți să își petreacă anual multe ore în aer liber, în compania peștilor și apelor.

Cu deosebită considerație și convingere că veți înțelege argumentele nostre,

Fishing and Hunting Channel

Fishing Mall

Fishing and Hunting Expo

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie