Breaking News
Ce citim săptămâna asta? Vă recomandăm Fii și îndrăgostiți!
Ce citim săptămâna asta? Vă recomandăm Fii și îndrăgostiți!

Ce citim săptămâna asta? Vă recomandăm Fii și îndrăgostiți!

Ce citim săptămâna asta? Vă recomandăm Fii și îndrăgostiți! Biblioteca Municipală Câmpulung vă recomandă: Cartea săptămânii ”Fii și îndrăgostiți” autor D.H. Lawrence.

Acesta este cel de-al treilea roman publicat de scriitorul englez D.H. Lawrence și una dintre cele mai bune cărți autobiografice ale autorului. În cartea „Fii și îndrăgostiți”, este prezentată povestea artistului Paul Morel, tânărul pictor, el fiind cel de-al doilea băiat al familiei Morel.

În scriere este prezentată cititorului caracterizarea lui datorită vorbelor, acțiunilor sale și a monologurilor interioare, sau a relațiilor cu celelalte personaje. De asemenea, aflăm despre puternica sa relație cu mama sa posesivă, care îl vrea doar pentru ea.

Din altă perspectivă, nu totul se rezumă la familie. Cititorului îi este adusă la cunoștință și iubirea pasională, mai mult la nivel spiritual, cu Miriam Leivers ca și legătura lui amoroasă cu Clara Dawes, care este măritată. Dar cadrul în care se produc aceste frânturi de viață și experiențe este unul tipic romanelor clasice.

Este vorba despre sate micuțe cu mine în care se lucrează zi și noapte. Acest fundal este plin de contraste la fel ca emoțiile puternice care se regăsesc în carte. Romanul prezintă relația profundă existentă între mamă și fii. Mama din carte, doamna Morel, încearcă prima dată să își pună ambițiile în fiul cel mai mare. Și doar atunci când acest fiu moare, ea trece imediat la constrângerea fiului mijlociu, Paul Morel, artistul ce realiza lucruri mărețe în viață.

Legătura dintre mamă și fiu este una apropiată, relație în care comunicarea și sinceritatea sunt puncte forte. Dar în cazul legăturii dintre personaje, aceasta este ridicol de strânsă, ca și când mama ar fi lipită de fiul ei și nu poate să simtă bucuria vieții decât prin realizările feciorului drag. Drept un fapt în plus, doamna se comportă ca o adevărată iubită, fiind geloasă și invidioasă pe iubitele lui Paul.

Și dacă acest lucru nu este de ajuns, vrea să îi traseze un drum în viață care să-l ducă sus unde vrea ea, fără a se gândi și la dorințele copilului său. Însă, nici tânărul Paul nu se îndepărtează de mama sa și nici nu pune piciorul în prag cum ar trebui. El se lasă îndrumat de ea și o iubește ca pe o icoană.

Relațiile de familie prezentate în roman sunt complexe. Femeia s-a măritat din tinerețe cu minerul chipeș care i se pare îndrăzneț. Dar odată soție, își va da seama că nu este chiar atât de fericită pe cât credea că o să fie. Așadar, pentru că soțul este bețiv și violent, ea devine mai dură și își pune toată dragostea în copiii ei. În special în băieți, pe care îi va modela de-a lungul timpului așa cum va dori.

Pentru a se simți fericită și împlinită, mama dorește ca fiii să urce treptele sociale până la clasa burgheză.

“Fii și îndrăgostiți” de D.H. Lawrence prezintă o poveste de viață dramatică, cartea fiind ecranizată, nominalizată la Oscar, primind premiul ”BAFTA”.

About The Author

Related posts