CE NU ȘTIAȚI: Iconostasul Catedralei Naționale este de aproape 408 metri pătrați!
CE NU ȘTIAȚI: Iconostasul Catedralei Naționale este de aproape 408 metri pătrați!

CE NU ȘTIAȚI: Iconostasul Catedralei Naționale este de aproape 408 metri pătrați!

CE NU ȘTIAȚI: Iconostasul Catedralei Naționale este de aproape 408 metri pătrați! Catapeteasma cuprinde 45 icoane dispuse în cele patru registre.

Iconostasul Catedralei Naționale este alcătuit din milioane de tesere din mozaic. La el au lucrat zeci de specialiști, timp de aproape un an. Reprezintă o redescoperire a moștenirii bizantine, împlinirea unui ideal. Este cel mai mare iconostas de zid înveșmântat integral în mozaic din lumea contemporană și din toată istoria bisericii ortodoxe.

Icoana Domnului Isus este o icoană a Dreptului Judecător fiind coborâtă la nivelul omului.

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită în 25 noiembrie 2018 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
„Zilele Sfințirii Catedralei” – 25-30 noiembrie 2018 este evenimentul central al anului 2018, An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Pereţii interiori ai catedralei vor fi de asemenea acoperiţi cu mozaic adus din Italia.

Inclusiv peretele veşmântarului care se află aici în interiorul altarului, practic locul pe care vor fi aşezate hainele preoţeşti, va avea 9 ferestre cu vitralii în termopan. De asemenea, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 7 metri, peretele va fi îmbrăcat în totalitate în icoane din mozaic.

Până în prezent s-au cheltuit 105 milioane de euro. Catedrala, spun reprezentanţii construcţiei, trebuia să fie finalizată până în prezent, însă nu au avut suficiente fonduri, aşa că, cel mai probabil, şi aici vorbim doar despre lucrările din interiorul construcţiei, vor fi gata abia în 2024.

About The Author

Related posts