Cea mai importantă expoziție din Argeș și Muscel! VIDEO

Cea mai importantă expoziție din Argeș și Muscel! VIDEO

Cea mai importantă expoziție din Argeș și Muscel! În foaierele Operei Naționale București vor putea fi admirate produsele fabricate la Marama Musceleană din Câmpulung și de la Argcoms S.C.M din Curtea de Argeș.

Opera Națională București prezintă joi, 6 decembrie, ora 18:30, evenimentul „Românește”, Concert Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri. Regia va purta semnătura Cristinei Costescu, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ionuț Pascu – invitat, evenimentul primei scene lirice a țării fiind prezentat de către Anca Banda.

Caracterizat prin unicitate și originalitate, concertul reunește într-un spectacol alcătuit dintr-un repertoriu exclusiv românesc artiști români care au reprezentat de-a lungul timpului țara atât pe scena Operei Naționale București, cât și pe marile scene ale lumii.

Pentru reconsiderarea rolului istoriei și a culturii naționale, lucrări celebre din creația românească vor fi interpretate pe scena Operei Naționale București de nume sonore, în calitate de invitați avându-i pe Florina Hinsu Mariș, Dinu Iancu Sălăjanu, Remus Alăzăroae ,Vlad Miriță, Lăcrimioara Cristescu, Carmen Topciu, Laura Eftimie, Asineta Răducan, Florin Mariș Hinsu. Alături de artiștii invitați, vor evolua și renumiți soliști ai casei, precum Marta Sandu, Simonida Luțescu, Ștefan Ignat, Lucian Corchiș, Iustinian Zetea și Alin Stoica. La pian solo va interpreta Ioana Maria Lupașcu. Cu participarea All`s Choir și a Orchestrei Operei Naționale București.

Marta Sandu, din Curtea de Argeş, este soprana cu care Argeşul se mândreşte.

Pentru ca seara să râmână în amintirea publicului ca un eveniment unicat, un moment aparte dedicat baletului românesc îl va constitui interpretarea de către soliștii Baletului Operei Naționale București a unui fragment din „Toaca” de Ion Maxim, într-o coregrafie ce poartă semnătura maestrului Ioan Tugearu. Mai mult, în foaierele Operei Naționale București vor fi organizate două expoziți permanente: „Centenar – 5 generații. Expoziție de Artă Populară Bihoreană” și „Expoziție de Artă Populară din Argeș și Muscel”.

Evenimentul „Românește”, Concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri face parte dintr-o serie de spectacole care marchează 100 de ani de la desăvărșirea statului național român prin unirea provinciilor românești cu România. Personalități artistice, culturale și politice din toată țara vor fi în sală, prezenți la eveniment, ca martori ai unei pagini de istorie ce se va scrie cu aportul spectatorilor.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Societatea ARGCOMS din Curtea de Argeş, cunoscută în toată ţara, este parte a acestui eveniment organizat la Opera Naţională din Bucureşti. „Vom expune artă populară autentică din zona Argeş şi Muscel. Expoziţia va fi deschisă din 26 noiembrie până pe 6 decembrie, când va fi un spectacol de gală la Operă. Noi asigurăm suportul vizual, o expoziţie în foaierul Operei Naţionale şi apoi o susţinere vizuală a spectacolului din 6 decembrie. Expoziţia va cuprinde obiecte de la ARGCOMS şi de la Marama Câmpulung”, ne-a spus Sandu Nichita, care a precizat că este „o contribuţie a celor din Curtea de Argeş la evenimentul din 1 Decembrie”.

ARGCOMS  reprezintă la cel mai important eveniment al Operei Naţionale din Bucureşti municipiul Curtea de Argeş. Societatea păstrează şi duce mai departe tradiţia, prin costume populare, ceramică, dar şi prin globuleţele din sticlă, confecţionate şi pictate manual de artiştii de la ARGCOMS.

Câteva femei pasionate de tradiţie au trecut marama şi costumul popular muscelean peste perioada de negare din anii ’90. Printre acestea se numără şi Micşunica Mihăilă, economist de formaţie, preşedinta Asociaţiei „Marama musceleană“ din Câmpulung-Muscel, Argeş.

Costumul popular din Muscelul Argeşului este foarte cerut astăzi și poate fi admirat în foaierele Operei Naționale București.

About The Author

Related posts