Centrul de Afaceri de lângă Colegiul Tehnic va găzdui aparatul de testare de tip Real Time PCR

Centrul de Afaceri de lângă Colegiul Tehnic va găzdui aparatul de testare de tip Real Time PCR

După multe, multe eforturi și blocaje de toate felurile, Câmpulungul are în cele din urmă aparat de testare de tip Real Time PCR. Acesta afost achiziționat la sfârșitul lunii aprilie de spitalul municipal Câmpulung prin contribuţia companiei Holcim, care a donat 55.000 euro, şi graţie eforturilor Consiliului Local.

Procedura de achiziţie a aparatului de depistare a coronavirusului nu a fost tocmai uşoară, ba mai mult, acesta a ajuns la Câmpulung fără o serie de componente fără de care nu ar fi fost posibilă punerea sa în funcţiune. Noul manager al spitalului municipal a reuşit însă să rezolve această problemă.

După ce a fost trecut acest hop, a apărut o altă problemă, cea a spaţiului în care va funcţiona laboratorul biologic destinat procesării de teste pentru detecţia COVID-19. Iniţial s-au avut în vedere două spaţii ale spitalului, însă, s-a ajuns la concluzia că acestea nu ofere condiţiile optime necesare de funcţionare. În cele din urmă, cu ajutorul primăriei Câmpulung, s-a găsit o locaţie.

,,Spațiul Centrului de Afaceri permite foarte mult să fie respectate circuitele care erau normale într-un laborator performant. Este un spaţiu destul de generos situat în afara zonelor populate, ca să elimine orice fel de teamă că într-un laborator de PCR ar exista vreun risc. Lucru pe care eu pot să vi-l confirm este că modul de transport şi modul de manipulare ale acestor teste sunt extrem de bine reglementate şi cu un risc inexistent de contaminare. Dar, cu toate astea, am considerat că ar fi bine să ducem laboratorul într-o zonă mai retrasă din Câmpulung şi acest loc l-am găsit la Centrul de Afaceri de lângă fostul Liceu Industrial nr. 1. Acolo, la etajul doi, am reperat un spaţiu foarte bun, am reuşit să obţinem un acces complet dedicat pentru acest laborator”, a mai precizat directorul spitalului Andrei Aron.

Problemele nu s-au sfârşit însă aici, asta pentru că urmează amenajarea acestui laborator, fapt care va fi posibil cu ajutorul companiei Holcim şi al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Sunt speranţe ca în cel mai scurt timp laboratorul să fie amenajat complet, mai ales că a primit undă verde din partea DSP Argeş.

Luni, 18 mai a avut loc ședință extraordinară a Consiliului Local în cadrul căreia aleșii au votat online proiectul de hotărâre legat de amplasamentul aparatului de testare a infecţiei cu COVID-19. Aleşii municipali au fost solicitaţi să aprobe darea în folosinţă gratuită a unui spaţiu al municipalităţii, aflat în incinta unui aşa-zis Centru de Afaceri, în care va funcţiona Linia automată de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară. COVID-19 este prioritatea momentului pentru care aparatura a fost achiziţionată şi adusă la Câmpulung, necesitând crearea unui laborator special pentru această activitate. Spaţiul disponibil, identificat în cadrul dialogului managerului Andrei Aron cu conducerea administraţiei publice locale, este cel de la etajul doi al unei clădiri din incinta Industrialului de sus, unde Spitalul beneficiază de patru camere, plus grupuri sanitare şi acces separat prin spatele imobilului.

Construcţia în interiorul căreia s-a şi instalat echipa de reabilitare, pentru a accelera demararea activităţii de testare, a fost concesionată societăţii Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, în anul 2012. Din acest motiv, directorul Ionel Vlădescu a fost împuternicit, alături de primarul Liviu Ţâroiu, să semneze contractul de folosinţă gratuită. Tot cu titlu de formalitate, Adunarea Generală a Acţionarilor, formată din Consiliul Local, a fost solicitată să-şi dea acordul pentru noua destinaţie căpătată de cele patru camere intrate deja într-o investiţie de reabilitare. Din bugetul spitalului municipal sunt suportate atât cheltuielile legate de amenajarea încăperilor, cât şi cele ocazionate de plata utilităţilor şi a întreţinerii, în general, pe durata funcţionării laboratorului.

About The Author

Related posts