Ceremonie la mormântul primului ofiţer mort în Primul Război Mondial. VIDEO

Ceremonie la mormântul primului ofiţer mort în Primul Război Mondial. VIDEO

O ceremonie la care au participat și muscelenii de cultură ai zonei noastre a avut loc  miercuri, 14 august de la ora 11.00, la Fundata, în judeţul Braşov, la monumentul dedicat primului ofiţer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial.

La eveniment au participat reprezentanții Asociațiilor Cultul Eroilor din Lerești, Pitești și Brașov alături de autoritățile locale din Fundata.

Este vorba despre locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, împuşcat lângă pichetul de grăniceri din Fundata (Giuvala), în noaptea de 14/15 august 1916.

În urmă cu un secol, în noaptea de 14 spre 15 august, România intra în Primul Război Mondial. Armata începea ofensiva în Carpaţi pentru eliberarea Transilvaniei. Prima localitate cucerită a fost Fundata.

Bătrânii îşi amintesc şi acum, din poveştile părinţilor şi bunicilor, că graniţa cu Austro-Ungaria trecea chiar prin comună. Satele care fac parte astăzi din comuna Fundata erau la începutul secolului jumătate în România, jumătate în Austro-Ungaria. Hotarul nu se trecea însă prea simplu, pentru că era păzit de jandarmi. Când a intrat România în război, localnicii s-au trezit peste noapte în tabere diferite. Fundata a fost prima localitate eliberată din Transilvania. Soldaţii români au pătruns prin trecătoarea Branului şi au ajuns la punctul vamal Giuvala – Fundata, păzit de militarii austro-ungari. Gheorghe Poenaru-Bordea era locotenent colonel şi ajutor al comandantului Regimentului 30 Dorobanti „Muscel”.

În seara de 14 august 1916 el avea să fie cel dintâi ofiţer român căzut în războiul pentru reîntregirea naţională. 30 de militari români au murit în acea noapte.

Astăzi, comuna Fundata, situată la cea mai mare altitudine din ţară, e foarte cunoscută iubitorilor de ecoturism. În 1968, Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România. Urmele vechiului hotar pot fi văzute şi azi de turişti.

 

 

About The Author

Related posts