Cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit!
Cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit!

Cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit!

An de an, pe 29 iunie, creștinii ortodocși cinstesc sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, propovăduitorii învățăturii lui Hristos. Datorită rolului major pe care acești doi sfinți l-au avut în răspândirea creștinismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie precedată de o perioadă de post.

Postul este stabilit în funcție de data Paștelui și mai este cunoscut și ca Postul de Sânpetru, deoarece în calendarul popular, Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. 

Odată cu acesta mare sărbătoare reînvie o serie de tradiții și obiceiuri, încă păstrate în anumite regiuni ale țării. Astfel, în mai toate zonele țării, credincioșii merg la biserică și duc mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă le împart de pomană în memoria celor ce s-au înălțat la ceruri. Prin acest obicei sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel poartă și numele de Moșii de Sânpetru.

De asemenea se mai povestește că în această zi de Sânpetru, pe la miezul nopții, cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare, perioada secerișului, deoarece se zice că Sfântul Petru este patronul agriculturii și răspunzătorul de recolte. Acum este bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne duce cu gândul și la licuricii ce luminează drumurile celor ce rătăcesc prin pădure, deoarece se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici.

Pe vremuri, în prima duminică după Sfinții Apostoli Petru și Pavel se ținea și Târgul de fete în ținutul Muntelui Găina, din Munții Apuseni, însă odată cu introducerea calendarului gregorian în stil nou, acesta tradiție are acum loc în cea mai apropiată duminică dedicată Sfântului Ilie.

Pe lângă tradițiile și obiceiurile enumerate mai sus, în popor se vorbește și despre superstițiile legate de Sânpetru, și anume:

Pentru a fi ferit de cele rele este bine să se țină în buzunare usturoi și pelin;

Sfântul Petru se poate supăra pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și poate arunca cu tunete și grindină peste culturi;

Nu este bine să se scuture merii înainte de 29 iunie, căci poate cădea cu grindina peste holde;

Pentru a nu se înmulți pistruii și petele de pe față să te speli cu apă atunci când cântă cocoșii în miez de noapte;

Femeile nu ar trebui sa mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli;

Cucii se transformă în șoimi în ziua de Sânpetru și mai revin la forma lor inițială abia în ziua Bunei Vestiri etc.

About The Author

Related posts