3.3 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Coșco de la Rucăr cercetat în dosarul judecătorului CC, Toni Greblă

Alte Știri

Aceste informaţii reies din documentele procurorilor care instrumentează dosarul lui Toni Greblă. Conform documentelor citate, în august 2014, Toni Greblă a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, turcul Corekci Sevket, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Sîvoiu, cunoscut ca “Generalul”. Astfel, susţin anchetatorii, cei cinci “au constituit un grup infracţional organizat, cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România-Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, se arată în aceleaşi documente. Procurorii mai spun, potrivit documentelor citate, că membrii grupului infracţional s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în străinătate, “acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit”.

“Aceştia, în perioada 2014 – 2015, au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal. Ion Bîrcină, împreună cu persoane din anturajul său (Costin Iliescu şi Nicolae Orbişor) au întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic. Dintre entităţile juridice de la care aceştia intenţionau să procure respectivele produse se află S.C Rador A&E S.R.L Piteşti, S.C Cosco Vele S.R.L”, se mai precizează în aceleaşi documente din dosar. Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost dus, joi dimineaţă, cu mandat la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite. La DNA a fost audiat şi omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, care este suspectat de cumpărare de influenţă, respectiv că i-ar fi dat mai multe bunuri lui Greblă, pentru ca acesta să intervină în sprijinul firmelor sale. Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi cerut şi primit de la finul său, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv până în 18 decembrie 2013, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională. Toni Greblă, în vârstă de 62 de ani, este de profesie avocat, în perioada 1980-1989, făcând parte din Baroul Gorj. El a fost fondatorul CFSN Gorj, fiind preşedinte al filialei, iar în 1990 a fost numit prefect de Gorj, fiind primul prefect al judeţului după revoluţie.

Greblă a ocupat funcţia de prefect al judeţului Gorj până în anul 1993, după care a fost, până în 1997, prim-secretar la Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale din Geneva. Toni Greblă a mai fost prefect de Gorj şi în perioada 2000-2003, iar ulterior, până în 2004, a fost consilier la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În perioada 2005-2008, a fost director general al Asociaţiei Patronale Miniere din Romănia PATROMIN. În 2008, Toni Grelă a fost ales senator de Gorj, din partea PSD, în legislatura 2008-2012 fiind preşedintele Comisiei Juridice din Senat, iar din 2012, când a fost ales din nou senator, a fost vicepreşedinte al acestei comisii. El este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De-a lungul timpului, Toni Greblă a apărut alături de mai multe persoane controversate, între care Ion Bîrcină, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de etnie romă din judeţul Gorj. În octombrie 2012, Ion Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, alături de alţi trei parteneri de afaceri de-ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferenţial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, în perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Firma S.C Cosco Vele S.R.L din Rucăr este condusă de soția renumitului Coșco, pe nume Elena Cosma. Familia a pornit în afacere cu un simplu abator la Rucăr după care și-a deschis magazine alimentare cu produse din carne în Câmpulung și ulterior în Brașov ajungând astfel cel mai renumit abator din zona Muscel-Argeș. În anul 2013, firma lui Coșco a fost implicată în scandalul cărnii de cal care a izbucnit în Marea Britanie, la vremea respectivă fiind aspru verificate actele contabile. În urma scandalului s-a dovedit că în mai multe tipuri de produse semipreparate se găsea carne de cal, deși pe etichetă scria că sunt făcute din carne de vită.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie