Dan Tomozei: NU INTRAȚI ÎN PANICĂ PE TEMA “CHINA – CORONAVIRUS”

Dan Tomozei: NU INTRAȚI ÎN PANICĂ PE TEMA “CHINA – CORONAVIRUS”

Pentru cei care nu îl cunosc Dan Tomozei în perioada 1992-2010 a fost jurnalist în România, în presa locală şi naţională, unde a fost corespondent, redactor,  redactor-şef, producător la: Tribuna din Sibiu, Mediafax, revista Dacii liberi, PRO TV, Jurnalul Naţional. A fost desemnat în mai multe rânduri jurnalistul anului în presa locală şi naţională, recompensat cu premii şi burse naţionale şi europene pentru activitatea jurnalistică.

Din octombrie 2010 este expert al secţiei române a Radio China Internaţional. Legat de noul coronavirus pulmonar … isteria generată de mass media în occident este la un nivel exponențial peste realitatea din China. Ca de obicei, cei de departe văd și știu mai bine ce este aici, a declarat Dan Tomozei.

Pe scurt: s-au luat măsuri de protecție draconice, s-au închis orașe (unde poți face asta în occident?), s-au anulat evenimente naționale și internaționale, s-au distribuit gratuit miliarde de măști M3, se fac informări legate de auto-protecție, este restricționat accesul spre potențialele zone de risc, în toate zonele aglomerate sunt echipe medicale de intervenție care fac verificări.

Dar … în China lumea își vede normal de viață, cu atât mai mult cu cât a început vacanța de Sărbătoarea Primăverii 2020, pentru care au fost achiziționate peste 1,5 miliarde de bilete de tren, avion, transport inter-provincial, exodul uman fiind deja început de o săptămână.

Apreciez că vârful cazurilor raportate ca fiind afectate de noul coronavirus va fi atins în maxim două săptămâni, apoi incidența va fi ținută sub control. Cele câteva zeci de victime (nu avem date legate de vârstă, condiție fizică – pentru a înțelege evoluția virusului) și cele câteva sute de pacienți constituie un număr infim raportat la cele 1,39 miliarde de chinezi.

Final:
1 – virusul nu s-a extins în Asia, SUA sau Europa – sunt chinezi plecați de acasă care sunt purtători ai virusului.

2 – vreau să văd în România aceeași capacitate de intervenție, acțiune și comunicare așa cum este în aceste zile în China, țară care face un exercițiu exemplar de comunicare instituțională, publică și internațională la nivelul organismelor relevante.

3 – nu generați panică fără sens!

4 – Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că nu sunt constituite motivele pentru a declara epidemie, cu atât mai puțin …  pandemie.

About The Author

Related posts