17.8 C
Campulung Muscel
luni, 8 august, 2022

De ce bancnotele de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu se vând așa scump pe site-uri în domeniu?

Alte Știri

Momentul în care România punea chipul unei femei pe bancnota de 20 de lei a fost anunțat cu mândrie de autorități. Și, totuși, ce s-a întâmplat cu acele bancnote? Știm că banul fizic e pe cale de dispariție, plățile cu cardul fiind tot mai frecvente. Dar chiar atât de ghinionist să fii încât să nu prinzi o bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu?

Ei bine, majoritatea românilor n-au văzut-o și, preocupați de inflație și scumpiri, au cam și uitat de ea. Este interesant că, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională a lansat în circuitul numismatic și replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Banca Națională a României a transmis că tirajul pentru această emisiune numismatică a fost de 30.000 bucăți. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare, transmite BNR.

De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu?

Decizia BNR a fost una simplă și logică, ea fiind motivată de absența personajelor feminine de pe banii românești. Cu toate acestea, au fost mulți cârcotași care au susținut că Ecaterina Teodoroiu nu ar fi trebuit să prindă acest loc de onoare. Mulți ar fi preferat ca cest titlu să-i revină Reginei Maria. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut decizia de adoptare a bancnotei de 20 de lei, pe fondul consolidării egalității de gen. Acesta a explicat atunci decizia luată de BNR. „În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume?

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume? Este cunoscut faptul că România dispune de...

Alte știri din aceeași categorie