Breaking News
De ce trebuie să trecem de trei ori pe sub masă!
De ce trebuie să trecem de trei ori pe sub masă!

De ce trebuie să trecem de trei ori pe sub masă!

De ce trebuie să trecem de trei ori pe sub masă! Este ziua în care se ţine post negru, iar spre seară se oficiază Denia Prohodului, comemorându-se moartea şi punerea în mormânt a lui Iisus. Tot în aceeaşi zi, credincioşii trec pe sub o masă aşezată în mijlocul bisericii.

În Vinerea Mare nu se oficiază Liturghia, dar dimineaţa în toate bisericile ortodoxe se face Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Este vorba despre ritualul prin care preoţii scot din altar o bucată de pânză de in sau mătase pe care este imprimată, brodată sau pictată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului.

Acest material are denumirea de „Epitaf” sau „Aer” şi se aşează pe o masă amplasată în mijlocul bisericii. Imediat după acest moment, credincioşii păstrează tradiţia de a trece o dată sau de trei ori pe sub masa pe care este aşezat Epitaful. Ritualul trecerii pe sub masă se poate face până spre seară când se va oficia Denia Prohodului, iar preoţii vor înconjura biserica de trei ori cu Epitaful, apoi îl vor aşeza în altar.

„De ce această trecere pe sub masă a credincioşilor? Pentru că Epitaful aşezat pe masă reprezintă mormântul Domnului şi aminteşte de Hristos Care trece prin mormânt şi coboară în cele mai de jos ale pământului, cum spune cântarea, adică până la iad, acolo de unde a  scos pe drepţii Vechiul Testament la Înviere. Trecând pe sub Epitaf, credincioşii îşi amintesc că trebuie şi ei să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a putea accede la viaţa veşnică în Hristos”, declară Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului, citat de basilica.ro.

Citeste mai mult: adev.ro/p6r3ww

About The Author

Related posts