20.7 C
Campulung Muscel
marți, 9 august, 2022

DE LA CITITORI: Acesta este farmecul crucilor de piatră care ne-au rămas moștenire după descălecarea lui Negru Vodă

Alte Știri

DE LA CITITORI: Acesta este farmecul crucilor de piatră care ne-au rămas moștenire după descălecarea lui Negru Vodă. Soclul a fost transformat în bănci pentru odihnă la răcoarea arborilor din jur.

Farmecul orașului Câmpulung Muscel, prima reședință domnească a Țării Românești după descălecarea lui Negru Vodă venit aici din Țara Făgărașului, este întregit de numeroasele cruci de piatră care străjuiesc case, piete, intersecții de drumuri, școli și biserici.

Între secolele XVI si XIX , în Câmpulung Muscel au fost instalate 39 de astfel de cruci. Au fost realizate cu calcarul extras de la cariera de la Albești, aflată la nord-vest de oraș. Până în zilele noastre au dăinuit 37 de cruci.

Numeroasele cruci de piatră din Câmpulung ne amintesc de credinta creștină a locuitorilor acestui oraș liber, încărcat de istorie și legende, oraș care, la mănăstirile Nămăești și Negru Vodă, poarta urmele descalecarii lui Negru Voda, dar și moștenirea întemeietorilor sași la Biserica Sfântul Iacob (unde, în altar, se afla piatra funerară de la 1300 a comitelui orașului – Laurentiu de Longo Campo).

Crucile din Câmpulung au fost instalate între 1576-1850.

O copie a “Crucii Jurământului”, numită “Crucea Pargarilor”, a fost instalată în 1790 în Piata Centrală (“Piața Jurământului”) a orașului Câmpulung.

Puțini sunt cei care îi respectă valoarea și o protejează să nu o deterioreze.

Ultimele Știri

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume?

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume? Este cunoscut faptul că România dispune de...

Alte știri din aceeași categorie