Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare și obiceiul nodurilor!
Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare și obiceiul nodurilor!

Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare și obiceiul nodurilor!

Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare și obiceiul nodurilor! Credincioşii ortodocşi merg în această seară la slujba Deniei din Joia Mare. Acum se citesc cele 12 Evanghelii care alcătuiesc un tablou complet al suferinţelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea şi moartea Sa pe Cruce.

Mergând la Denia celor 12 Evanghelii, credincioşii retrăiesc, în cântări religioase, întregul episod al Patimirilor lui Iisus Hristos şi se roagă pentru ziua Judecăţii de Apoi.

Un specific al Deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în naosul bisericii. Există obiceiul ca atunci când preotul citește din Sfintele Evanghelii, credincioșii să aprindă lumânări și să stea în genunchi.

Acum, în multe localităţi din sudul ţării, fetele şi femeile tinere aduc la biserică o panglică. După ce ascultă câte o evanghelie, fiecare credincioasă face câte un nod în panglica respectivă, rostind câte o dorinţă. După slujba de Înviere, femeiele dezleagă nodurile pentru ca dorinţele să li se îndeplinească, iar cele nemăritate îşi pun panglica sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Biserica noastră Ortodoxă nu este de acord cu aceste superstiții, îndemnându-i pe credincioși la ascultarea cu atenție a celor 12 Sfinte Evanghelii care descriu atât de frumos și emoționant pătimirile Domnului pentru a noastră mântuire.

About The Author

Related posts