22.4 C
Campulung Muscel
luni, 15 august, 2022

Destinații de weekend: Muzeul Județean Argeș, Casa Memorială Dinu Lipatti

Alte Știri

Pǎrǎsind vechiul drum ce leagǎ Bucureştiul de oraşul Pitești, ne îndreptăm spre simplitatea satelor argeşene, spre firescul rural, spre liniştea ţinuturilor verzi, unde pǎdurile îşi îngânǎ rǎcoarea, oferindu-ne acel sentiment de linişte pe care mulţi dintre noi îl cǎutǎm. Acelaşi lucru l-a dorit şi pianistul Dinu Lipatti, care a ales aceste meleaguri ale satului Ciolceşti pentru a se relaxa, pentru a compune, pentru ca arta sa sǎ se împleteascǎ cu natura.

Marele pianist o numea „casa de la Fundățeanca”. A fost locul în care și-a petrecut vacanțele copilăriei, locul în care a visat și a creat. Dacă vreți să vizitați o expoziție cu numeroase obiecte aparținând artistului, dar și o colecție de fotografii, atunci Casa Memorială Dinu Lipatti este locul către care va trebui să vă îndreptați pașii.

„Casa de la Fundățeanca” este o vilă superbă ridicată în stil neoromânesc de tatăl lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, între anii 1938-1942. Expoziția amenajată la parter vă poartă prin universal unui artist de geniu. Puțini știu că Dinu Lipatti era pasionat de fotografie, reușind să-și încropească un studiou personal. Aici puteți vedea o serie de instantanee imortalizate chiar de el. Alături de ele sunt fotografii în care Dinu Lipatti apare în diferite etape ale carierei sale artistice, copil, adolescent, alături de maeștrii săi – George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora.

Sunt apoi documente și obiecte care i-au aparținut, pianul la care cânta, bustul său din bronz, sculptat de Ion Irimescu și, mai presus de toate, e atmosfera în care și-a petrecut copilăria. Tot ceea ce vedeți în muzeu reprezintă donația ambasadorului Valentin Lipatti, fratele artistului.

Localizare: sat. Ciolcești, comuna Leordeni, județul Argeș.

Program de vizitare: marți-duminică: 09.00-17.00.

 

 

Ultimele Știri

Jandarmii acționează în forță la mai multe locașuri de cult din Argeș

Jandarmii acționează în forță la mai multe locașuri de cult din Argeș. Jandarmii argeșeni se află astăzi la datorie, pentru...

Alte știri din aceeași categorie