7.6 C
Campulung Muscel
joi, 25 aprilie, 2024

Detașamentul Mateiaș – Regimentul 70 Argeș, demonstraţii spectaculoase în Mioveni!

Alte Știri

În urmă cu 100 de ani a luat fiinţă Regimentul 30 Dorobanți Muscel și Regimentul 70 Infanterie. Muzeul Municipal Câmpulung a înfiinţat Detașamentul Mateiaș. Asta pentru a pune pe tapet, măcar uniformele de atunci şi de a introduce pe cei care văd ofiţerii şi infirmiera în acţiune, măcar pentru câteva minute în istoria VIE!

Cel care a depus toate eforturile ca istoria să fie VIE, a fost directorul Alexandru Oprea al Muzeului Municipal Câmpulung. Acesta a înfiinţat Detașamentul Mateiaș a făcut vreo şase costume replici după cele originale din Primul Război Mondial şi le pune în scenă ori de câte ori are ocazia.

La Mioveni, Detașamentul Mateiaș – Regimentul 70 Argeș, a pus pe tapet demonstraţii de luptă creând o atmosferă din timpul conflictului pe aceste meleaguri, cum trăiau soldații în teatrele de război.

Directorul, Alexandru Oprea a oferit celor prezenţi, replici ale Crucii Comemorative de Război. Este o distincţie ce a fost distribuită tuturor participanților români la Marele Război pentru Reîntregirea Neamului, eroii care au înfăptuit Marea Unire.

Remember Primul Război Mondial pe meleaguri muscelene

Intrând puţin în istorie, se știe că România, profitând de circumstanțele internaționale favorabile împlinirii idealului nostru național – unirea totală și definitivă, a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, adică a Franței, Angliei și Rusiei, care-i promiteau unirea, în caz de victorie. Intrată în război pe 14 august 1916, România obține câteva victorii în sud-estul Ardealului, dar, în condiții de totală inferioritate în armament, oameni și experiență, armata română este obligată să se retragă și se angajează în „bătălia trecătorilor”.

Una dintre aceste trecători, unde au avut loc lupte crâncene, este și trecătoarea Bran-Rucăr-Dragoslavele, împreună cu prelungirea acesteia spre sud, din jurul Mateiașului. Exact asupra acestor bătălii de lângă Mateiaș, bătălii ce aveau ca scop și apărarea Câmpulungului. Pentru apărarea pozițiilor din nordul orașului Câmpulung s-a constituit, la începutul lunii octombrie 1916, gruparea de trupe „Nămăiești”, aflată sub comanda generalului Găiseanu.

Din această grupare făceau parte Regimentul 30 Dorobanți Muscel și Regimentul 70 Infanterie, ambele cu reședința în Câmpulung, regimente formate mai ales din luptători din județul Muscel, printre care s-au aflat și din comuna Dârmănești și din cele din jur, așa cum s-a putut constata din „povestioarele” unor participanți direcți la aceste lupte sau a urmașilor acestora, ori chiar de pe Monumentele eroilor din aceste sate.

Ultimele Știri

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante”

Nicolae Velcea: ”Datorită încrederii pe care cetățenii mi-au acordat-o am dus la bun sfârșit proiecte importante.” Nicolae Velcea și-a depus...

Alte știri din aceeași categorie