DIICOT: Sesiunea anuală de consultări cu Parchetul Federal din Belgia!
DIICOT: Sesiunea anuală de consultări cu Parchetul Federal din Belgia!

DIICOT: Sesiunea anuală de consultări cu Parchetul Federal din Belgia!

DIICOT: Sesiunea anuală de consultări cu Parchetul Federal din Belgia!

În perioada 17-19 octombrie 2018, la Bucureşti, a avut   loc sesiunea anuală de consultări între reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi cei ai Parchetului Federal din Belgia, conform Acordului de cooperare între cele două instituţii, semnat la Bruxelles, la data de 9 septembrie 2008.

Delegația belgiană a fost formată din domnii Christian De Valkeneer, preşedintele colegiului  procurorilor generali din Belgia,  Frédéric Van Leeuw, procurorul federal al Belgiei, Eric Bisschop, adjunct al procurorului federal și Thomas Lamiroy, șeful Serviciului de Cooperare Internațională.

Partea română a fost reprezentată de către d-nul Felix Oliver Bănilă, procurorul şef al  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, alături de care au participat d-na Ioana Albani, procuror şef adjunct, precum şi procurori şefi ai secţiilor şi serviciilor din cadrul direcţiei.

La data de 18.10.2018, în  deschiderea întâlnirii de lucru,  ambele părţi au subliniat faptul că acordul reprezintă un exemplu de cooperare bilaterală  şi care a servit ulterior  ca model  în încheierea unor acorduri  similare cu alte state.

S-a evidenţiat faptul că, dincolo de instrumentele de cooperare internaţională deja implementate, acordul între cele două  părţi  a consolidat cooperarea între DIICOT şi Parchetul Federal  în cei 10 de ani de la încheierea acestuia, în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere şi a terorismului, acest fapt fiind dovedit în cazurile comune ori cererile de asistenţă judiciară internaţională.

De asemenea, cele două părţi au salutat finanţarea din fonduri europene a  proiectului “Snow White”  coodonat de către DIICOT, în parteneriat cu Belgia, Lituania şi Germania şi al cărui obiectiv general îl constituie îmbunătăţirea cooperării  în domeniul combaterii traficului de droguri.

Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni şi se va desfăşura în perioada ianuarie 2019-ianuarie 2021.

About The Author

Related posts