DNA a reţinut doi şefi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov

DNA a reţinut doi şefi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 octombrie 2015, a inculpaților:
MIHĂILĂ MARIUS, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale/financiare în cadrul unei societăți cu obiect de activitate specific, de către funcționarul public, care are sarcina de a supraveghea și controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată;
– încheierea de tranzacții financiare de către funcționarul public, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată și
– trafic de influență (trei infracțiuni).
CRISTEA BOGDAN, șef Serviciu cadastru din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare în cadrul unei societăți cu obiect de activitate specific, de către funcționarul public, care are sarcina de a supraveghea și controla operatorul economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată;
– încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată;
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
– uz de fals, în formă continuată și
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2015, inculpatul Mihăilă Marius, în calitate de director interimar al O.C.P.I. Brașov, a oferit consiliere și a îndrumat persoane fizice și juridice care doreau obținerea de lucrări cadastrale, către o societate comercială specializată în astfel de servicii, unde inculpatul a avut calitatea de asociat și de administrator până în luna octombrie 2013, iar ulterior acestei date a continuat să controleze firma printr-o persoană interpusă, cu scopul de a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit.
Totodată, inculpatul Mihăilă Marius s-a implicat și în soluționarea nemulțumirilor clienților generate de faptul că angajații firmei respective își îndeplineau cu întârziere lucrările cadastrale astfel obținute.
În același context și în aceeași perioadă, inculpatul Mihăilă Marius, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției de director al O.C.P.I. Brașov, atât sub aspectul problemelor cadastrale cu care se confruntă diferite persoane care se adresează O.C.P.I. Brașov, cât și sub aspectul traseului lucrărilor cadastrale înregistrate în evidențele instituției și a inspectorilor de cadastru cărora le sunt repartizate aceste lucrări, a încheiat tranzacții financiare cu privire la activitatea firmei de cadastru, atât în mod direct, dar și indirect, prin intermediul persoanei interpuse, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În perioada 2013 – 2015, inculpatul Mihăilă Marius a primit bani în mod indirect, prin intermediul firmei sale de cadastru, de la trei persoane fizice sau juridice care, în baza discuțiilor prealabile purtate cu inculpatul și cunoscând că societatea respectivă îi aparține, contractau cu aceasta lucrări cadastrale, creându-le astfel convingerea că, prin funcția publică pe care o deține inculpatul și prin demersurile efective pe care le face în acest sens, are influență asupra funcționarilor publici din cadrul O.C.P.I. Brașov, în a-i determina să îndeplinească un act, să urgenteze sau să îndeplinească un act contrar ce intră în îndatoririle de serviciu și astfel și credința că lucrările cadastrale efectuate de această firmă nu vor avea probleme la oficiul de cadastru.
În cursul lunilor iulie – octombrie 2015, inculpatul Cristea Bogdan, în calitate de șef Serviciu cadastru din cadrul O.C.P.I. Brașov, a oferit consiliere de specialitate persoanelor fizice private, autorizate să efectueze lucrări cadastrale și a pus la dispoziția unei persoanei fizice autorizate un CD ce conține o documentație cadastrală din anul 2008, cu scopul de a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit.
În cursul lunilor iulie – august 2015, inculpatul Cristea Bogdan a efectuat patru lucrări cadastrale cu sprijinul unei persoane autorizate și în beneficiul unei firme, după care a determinat o rudă apropiată, persoană fizică autorizată, să ștampileze și să semneze cele patru documentații cadastrale. Ulterior, inculpatul Cristea Bogdan a depus documentațiile la O.C.P.I. Brașov în numele rudei respective care a încasat de la beneficiar, în contul său bancar, contravaloarea lucrărilor cadastrale menționate, după care i-a dat banii inculpatului.
De asemenea, în aceleași condiții, inculpatul Cristea Bogdan a întocmit cu sprijinul unei alte persoane fizice autorizate, alte două lucrări cadastrale, acestea costând echivalentul a 200 de euro.
Inculpatul Cristea Bogdan a întocmit două referate prin care a menținut soluțiile inspectorului cadastral privind cererile de reexaminare depuse de către Primăria Bran împotriva încheierilor O.C.P.I. Brașov – B.C.P.I. Zărnești, lucrări ce au fost verificate, avizate și recepționate cu nerespectarea dispozițiilor legale în materie, prevăzute de Ordinul 700/2014. Ulterior, cererile de reexaminare depuse în baza acestor referate au fost respinse.
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 23 octombrie 2015, Tribunalului Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

About The Author

Related posts