Doi argeşeni la Conferinţa internaţională de la Constanţa!

Doi argeşeni la Conferinţa internaţională de la Constanţa!

Doi argeşeni la Conferinţa internaţională de la Constanţa!

În perioada 16 – 18 mai, Universitatea din Constanţa va găzdui Black Sea Maritime Cyber Security, o conferinţă internaţională ce își propune să sporească gradul de conștientizare a amenințărilor, vulnerabilităților și soluțiilor din domeniul maritim, să construiască o rețea proactivă de părți interesate din regiune și dincolo de aceasta și să introducă noi concepte axate pe riscurile regionale și sectoriale de securitate cibernetică.

Universitatea „Maritimă” Constanța, ARECS, Grupul INOMAR Cluster și Grupul TID au invitat experți din domeniul academic, afaceri și sectorul public pentru două zile de discuții, demonstrații, studii de caz și prezentări privind securitatea cibernetică maritimă.

La această conferinţă sunt prezenţi şi doi argeşeni, secretarul de stat Gabriel Bratu, preşedintele Autorităţii Naționale Pentru Formare Profesională Inițială In Sistem Dual din România şi senatorul Ion Popa.

Această conferinţa internaţională este o dezbatere de lucru privind etapele conceptuale, mecanismele și instrumentele de lucru dedicate Fondului european de apărare EDF – ultima inițiativă a Comisiei Europene în domeniul apărării și securității comune, privind finanțarea în comun a cercetării, dezvoltării și achiziției de apărare tehnologie și echipamente.

Domeniul maritim este o vastă rețea de companii maritime, companii de asigurări, operatori offshore și onshore, operatori portuari, autorități naționale și internaționale, militare și părți interesate, nave maritime și platforme maritime, încărcături, containere și infrastructură portuară, navigație, sisteme de comunicare care trebuie să colaboreze pentru a preveni atacurile cibernetice maritime și pentru a gestiona efectele atacurilor atunci când apar.

Atacurile cibernetice în domeniul maritim sunt relativ noi și rare, în special în comparație cu numeroasele atacuri cibernetice împotriva instituțiilor financiare, a companiilor producătoare și a persoanelor fizice.

Cu toate acestea, datorită naturii sale internaționale, marinarea este o țintă din ce în ce mai atractivă pentru criminalitatea informatică, dar amenințările cibernetice maritime nu sunt încă suficient de bine înțelese sau luate în totalitate.

Cu toate acestea, acestea ar putea perturba afacerile atât pe mare, cât și pe țărm, provocând pierderi financiare grave și, cel mai rău caz, provocând pierderi de vieți omenești și dezastre ecologice majore. Multe națiuni insulare sunt deosebit de vulnerabile pentru aprovizionarea cu alimente și energie.

În perioadele de instabilitate economică din industria navală, pierderile potențiale generate de atacurile cibernetice ar putea destabiliza companiile maritime și alte părți interesate. BSCySeC-2019 .

Principalele subiecte din cadrul conferinţei sunt:

Ce este Fondul european de apărare,

Structura Fondului European de Apărare: Fereastra de capacități de anunțuri pentru ferestre de cercetare,

Mecanisme de guvernanță ale Fondului european de apărare,

Criterii de eligibilitate pentru accesarea fondurilor,

Ce este Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP),

Mecanismele de funcționare a EDIDP,

Consultanță UE pentru faza de producție a produselor dezvoltate de EDF,

Instrucțiuni pentru accesarea fondurilor FED.

 

 

About The Author

Related posts