6.2 C
Campulung Muscel
joi, 18 aprilie, 2024

DSP Argeş a primit 10.040 doze de vaccin ROR

Alte Știri

În contextul epidemiologic actual România se confruntă cu o epidemie de rujeolă (popular denumită “pojar”). Astfel, conform datelor înregistrate de INSP Bucureşti, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România pâna la data de 14.07.2017 este 8017. Au fost înregistrate 31 de decese, astfel: 8 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Cluj, 1 în jud. Călărași, 1 în jud. Satu Mare, 1 în jud. Vaslui, 1 în jud. Galaţi, 1 în jud. Mureş şi 1 în București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.

Rujeola este o boala infecţioasă de mare răspândire universală, apărând în toate continentele şi ţările, putând afecta până la 99.9% din populaţie, receptivitatea fiind generală într-o populaţie nevaccinată. Perioada de incubaţie a rujeolei este 10-12 zile şi se manifestă cu febră, conjunctivita, tuse, iritaţie la nivelul mucoasei bucale şi o erupţie cutanată pe tot corpul, într-un interval de 3-4 zile de la debut.

Virusul rujeolic se transmite pe cale aeriană de la o persoană la alta, prin picături de salivă, când persoanele bolnave tuşesc sau strănută. Bebeluşii neimunizaţi au riscul cel mai mare de a face boala. Mortalitatea din cauza rujeolei este cauzată de complicaţii bacteriene. Cele mai frecvente complicaţii ale rujeolei sunt pneumonia, otita medie, diareea, encefalita postinfecţioasă, mergând până la deces.

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane.
Imunizarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, iar vaccinarea este eficientă în 95% din cazuri. Anticorpii mamei sunt responsabili de eşec în cele 5% din cazuri.

Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu ROR (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Din acest motiv imunizarea cu ROR se face acum de la grupa de vârstă 9-11 luni. Se repetă doza la 12 luni şi la 5 ani. Dacă rapelul nu se face până la vârsta de 5 ani, copilul poate fi recuperat până la vârsta de 9 ani. Campania de vaccinare continuă atât la nivel naţional, cât şi judeţean, fiind nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin ROR, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică.

În depozitul antiepidemic al DSP Argeş s-au primit 10.040 doze de vaccin ROR

Începând de săptămâna trecută, în depozitul antiepidemic al DSP Argeş s-au primit 10.040 doze de vaccin ROR, care sunt în curs de distribuire către medicii de familie, astfel încât părinţii copiilor de 9-11 luni se pot adresa medicilor de familie de care aparţin pentru începerea imunizării eficiente împotriva rujeolei. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Ultimele Știri

Lumeee, lumeeeee se deschid porțile unei celebre bănci din România. E valabil pentru sediile din zeci de orașe!

Lumeee, lumeeeee se deschid porțile unei celebre bănci din România. E valabil pentru sediile din zeci de orașe! Banca Națională...

Alte știri din aceeași categorie