DUMINICĂ: Aflaţi unde se aprind focurile în Muscel!

DUMINICĂ: Aflaţi unde se aprind focurile în Muscel!

Focul lui Sumedru se va reaprinde şi în acest an pe cel mai înalt deal din ţară. Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificaţie aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-a lungul secolelor. În 2015, Focul lui Sumedru se va reaprinde în seara de duminică, 25 octombrie, și pe Măţău, dealul ce străjuieşte orașul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălţime a unui deal din ţară (1017 metri), la ora 20.00, în prezenţa oficialităților comunei Mioarele. În jurul focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene, iar acordurile muzicale vor fi întreținute de talentata musceleancă Măriuca Enache, dar și de alți artiști locali. Invitații de onoare ai evenimentului, care vor și concerta, sunt membrii formației Bosquito. Pe lângă ingredientele obişnuite la această sărbătoare – covrigii, merele ce vor fi împărţite în primul rând copiilor, nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici şi pastramă, ţuica fiartă, mustul. Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Măţău şi momentele care urmează se vor bucura de prezența cailor și trăsurilor de la Herghelia 7Cai și vor fi transmise în direct pe internet, începând cu ora 20.00. La eveniment și-au anunțat prezența VIP-uri și oficialități argeșene dar și un număr impresionant de bucureșteni dornici să își petreacă weekend-ul de Sfântul Dumitru într-un cadru pitoresc și tradițional.

Focul lui Sumedru – Focul tinerilor liberali

Tot duminică, 25 octombrie tinerii liberali vor aprinde ca în fiecare an Focul lui Sumedru în centrul oraşului Câmpulung, înceoând cu ora 18.30. La eveniment sunt aşteptaţi şi liderii politici din zona Muscel, dar şi simpatizanţii acestui partid care nu au lipsit niciodată de la un astfel de eveniment şi s-au distrat alături de tineri, până târziu în noapte.

Focul lui Sumedru – Focurile de cartier

Oraşul Câmpulung este recunoscut ca o urbe unde Focul lui Sumedru se aprinde aproape în toate cartierele municipiului. Şi în acest an, tinerii vor păstra tradiţia şi printre blocuri în zone unde nu este afectată populaţie se va vedea câte un foc mai micuţ, care îi vor ajuta pe cei din zonă să se purifice conform tradiţiilor vechi ale Focului lui Sumedru.

About The Author

Related posts